Contagiozitatea variantei Omicron a virusului Sars-Cov-2 decimează cancelariile şcolilor din Bihor. Miercuri, două licee din Oradea au fost nevoite să îşi suspende activitatea faţă în faţă, pentru că nu mai au profesori disponibili să intre în clase.

La Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, marţi au absentat 12 cadre didactice, dintre care opt sunt confirmate cu Covid-19, iar două sunt în carantină, pentru că au intrat în contact cu persoane infectate.

"Am avut ieri (n.r. marţi) o şedinţă a Consiliului de Administraţie şi am decis să solicităm aprobarea pentru suspendarea cursurilor, pentru că nu am mai avut profesori care să intre la clase", a declarat directoarea Anca Mile pentru BIHOREANUL.

Ea însăşi este confirmată cu Covid-19 şi este acasă, în izolare. "Din fericire, toate cazurile confirmate par uşoare, nimeni din şcoala noastră nu este internat, nici profesori, nici elevi", a precizat directoarea. În Colegiul Gojdu, cel puţin 55 de elevi sunt la rândul lor infectaţi.

Pentru că au forme uşoare, profesorii sunt dispuşi să predea online. "Eu, de exemplu, mi-am ţinut orele azi", a precizat Mile.

Situaţia este similară la Liceul Ady Endre, care în această săptămână ţine lecţiile doar online. "Avem şi cadre didactice confirmate cu Covid-19, dar şi colegi care au trecut prin boală şi acum au consecinţe serioase, care îi împiedică să se reîntoarcă la catedră", a declarat directoarea Vád Márta pentru BIHOREANUL.

Marţi, au absentat 13 profesori şi şcoala a avut aceeaşi problemă a suplinirii. "Nu avem un procentaj foarte mare de îmbolnăviri, dar din cauza cadrelor didactice infectate este imposibil să suplinim în clase", a precizat directoarea. În plus, şase clase din liceu aveau deja activitatea faţă în faţă suspendată din cauza îmbolnăvirilor în rândul elevilor, 70 la număr.

Ambele şcoli vor face o nouă analiză a cazurilor confirmate vineri, pentru a decide dacă de luni revin fizic la ore sau continuă lecţiile tot pe internet.

UPDATE: Liceul Greco-Catolic, următorul

Începând de joi, și o parte din elevii Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” vor învăța online. Părinții au fost anunțați miercuri că toate clasele de gimnaziu și liceu vor rămâne acasă joi și vineri. Motivul este același: creșterea numărului de îmbolnăviri în rândul elevilor și cadrelor didactice.