Atacul a decurs rapid, ca în filmele cu mafioţi. Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public, a fost lovit în plină figură şi umplut de sânge într-o dimineaţă când ieşea liniştit din scara blocului pentru a se îndrepta spre locul de muncă.

"Erau doi atacatori. Stăteau cu spatele la uşa de la intrare. Abia după ce am fost lovit mi-am dat seama că, de fapt, mă aşteptau", povesteşte directorul. Apropiat al primarului Ilie Bolojan, şeful ADP a ajuns ţinta unor atacuri executate de ţigani la comanda unor indivizi deocamdată necunoscuţi. Dar, cum se vede, periculoşi!

Bătăuşi la pândă

Incidentul a fost ţinut la secret o bună bucată de vreme. Era prea absurd, ticălos şi sălbatic... În dimineaţa zilei de 6 februarie, Liviu Andrica a coborât scările blocului pentru a merge la serviciu. Era singur, ca de obicei, fiincă a renunţat la şofer încă din 2010, când a preluat funcţia, din motive de economie. Bărbatul de 56 de ani, suplu, grizonat şi zâmbitor, mergea uşor grăbit. Mai erau doar zece minute până la ora 8.

"Când am ajuns la ieşirea din scară, uşa era întredeschisă. Dincolo, vedeam prin sticlă doi bărbaţi. Erau îmbrăcaţi sărăcăcios, cu glugile trase pe cap, ca nişte boschetari. Nu mi-a trecut prin cap că ar fi periculoşi, mai ales că pe stradă treceau oameni care îşi duceau copiii la şcoală. Am împins uşa şi am ieşit din casa scării", a povestit directorul, cu greu convins de BIHOREANUL.

Cu pumnu-n gură

Înainte să înţeleagă ce se întâmplă, unul dintre agresori i-a sărit în faţă şi l-a izbit cu pumnul în plină figură. Scurt şi puternic. "Nu a înjurat şi nu a spus nimic. S-a întors cu faţa la mine şi m-a lovit cu putere în gură, după care - înainte să mă dezmeticesc - a fugit printre blocuri", spune funcţionarul. Victima a rămas locului, în stare de şoc. Lovitura primită a fost atât de dură încât dinţii i-au ieşit prin buza de sus. "Pot spune că am avut noroc. Dacă mă lovea în ochelari, cred că acum eram tot tăiat la faţă", crede Andrica.

Directorul s-a întors în apartament cu hainele pline de sânge, doar ca să se schimbe şi să poată merge la medic. Chirurgii de la Spitalul Pelican i-au operat gingia şi buza, şi l-au cusut atât de bine încât vinerea trecută se mai vedea doar o urmă discretă a agresiunii. Mulţi au bănuit, de altfel, în toate aceste zile, un simplu herpes. Ieşit din operaţie, Andrica a depus în aceaşi zi plângere la Poliţie. Măcar pentru sperietura pe care a tras-o soţia sa, medic de profesie, când l-a văzut intrând în casă plin de sânge!

Loveşte şi fugi!

Cercetările făcute de oamenii legii au scos la iveală faptul că agresorii şi-au aşteptat victima încă de dimineaţa de la ora 7. Cei doi au fost văzuţi acolo de majoritatea vecinilor, dar prea puţini îşi amintesc cum arătau. Andrica ştie şi mai puţin. "Pe cel mai înalt, care a stat de pază, nu l-am văzut deloc la faţă. Celălalt era mai mic ca mine, cam de 1,65 metri. Era brunet (ţigan - n.r.), cu faţă rotundă şi cu un defect la un ochi", îşi aminteşte directorul.

Alte amănunte n-a putut da nici măcar anchetatorilor. Totul s-a întâmplat în câteva secunde, după care autorii s-au făcut nevăzuţi. Deşi intersecţia străzilor Moldovei şi Bârsei, din imediata vecinătate, este monitorizată cu o videocameră instalată la intrarea în magazinul Trei G, incidentul nu apare pe înregistrări. Din precauţie sau din noroc chior, agresorii au fugit în sens opus, spre strada Transilvaniei. Asta nu înseamnă însă că Poliţia nu şi-a conturat un cerc de suspecţi...

03 Liviu Popa.jpgDuşmani, gârlă!

Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, chestorul Liviu Popa (foto), spune că identificarea autorilor e doar o chestiune de timp. "Avem un cerc de suspecţi şi sunt convins că în următorele săptămâni vom avea suficiente dovezi ca să administrăm probatoriul necesar pentru a dovedi comiterea faptei de către autori". Având în vedere funcţia victimei, ancheta înaintează totuşi greu. "Din păcate, victima nu ne-a putut ajuta cu prea multe informaţii. Spune că nu a fost ameninţată niciodată şi nu ştie cine ar fi putut comanda atacul", declară Popa.

Adevărul e că Andrica putea fi agresat de oricine, deoarece dintre toţi oamenii primarului Ilie Bolojan, el este cel mai expus. Pe internet e înjurat copios de fanii SOS Dogs, care susţin că extermină câinii din adăpostul Grivei, e luat la ochi şi de ţiganii din piaţa de vechituri pentru că le-a impus să achite taxa de masă, e duşmănit de comercianţii din Piaţa Mare şi din Piaţa Rogerius ale căror spaţii le-a expropriat pentru a face loc liber lucrărilor de modernizare.

De asemenea, este urât de cei evacuaţi pentru neplata chiriei pe spaţiile ocupate, sau de cioplitorii de morminte cărora le-a majorat chiriile în cimitir. Chiar şi cei 80 de angajaţi ai regiei disponibilizaţi în ultimii doi ani ar avea tot atâtea motive să-l vadă bătut. Căci, serios, punctual şi neobosit, Andrica este, în ciuda zâmbetului afişat permanent, un şef energic, un negociator dur şi un administrator eficient.

03 Ilie Bolojan_6.jpg"Andrica face bine ce face!"

Ironia sorţii face ca directorul să fi fost atacat chiar în ziua în care era lăudat public de primarul Ilie Bolojan (foto), pentru situaţia de la adăpostul de câini. "Domnul Andrica face bine ce face!", declara presei primarul.

Economist de profesie, Andrica a lucrat 13 ani în domeniul privat. Liberal din 2003, a ocupat apoi funcţia de director al Cancelariei prefectului Mircea Ghitea, iar în 2008 a venit în Primărie ca şi consilier al primarului Bolojan. A gestionat ce era mai greu: relaţia cu asociaţiile de proprietari, monitorizarea achiziţiilor publice şi supravegherea pieţelor. În toamna lui 2010 a fost pus să stopeze dezastrul provocat în ADP de fostul director Romulus Cosma. Ulterior, Bolojan, care complimentează rar, l-a nominalizat ca model de eficienţă când a fost vorba despre creşterea veniturilor ADP, despre reducerile de personal şi eficientizarea activităţii din pieţe.

E aproape sigur că pentru unul din aceste motive plăteşte acum. "Domnul Andrica a deranjat nişte interese punând ordine în pieţe. Asta se întâmplă când îndrepţi lucrurile într-un sistem nenorocit", spune primarul, calificând atacul "complet nelalocul lui" şi manifestându-şi speranţa că agresorii vor fi prinşi şi pedepsiţi.

Puţinii colegi ai directorului care au auzit de incident sunt la fel de revoltaţi. "Bine că te lupţi cu tot felul de interese, îţi faci munca în interesul oraşului şi te trezeşti că îţi dau în cap pe stradă!", spune mâhnit un director din Primărie. "Dacă i s-a întâmplat lui Andrica, i se poate întâmpla oricui", comentează un altul. Şi la fel gândesc cam toţi: merită să-ţi faci treaba corect şi pe un salariu modest, riscând să fii nenorocit pe viaţă?

O mizerie

Ce nu ştiu nici măcar colegii directorului e că incidentul din 6 februarie n-a fost singular. BIHOREANUL a aflat că agresorii nu s-au oprit doar la acel atac şi că miercurea trecută, seara târziu, autori necunoscuţi au intrat în casa scărilor, altfel închisă cu interfon, şi i-au turnat aceluiaşi director al ADP, pe sub uşa apartamentului, un lichid urât mirositor. Vandalii i-au mânjit şi uşa cu amestecul de fecale, într-o evidentă încercare de intimidare.

La fel ca în primul caz, Andrica a păstrat tăcerea pentru a nu îşi speria vecinii. Atacurile nu par, însă, să-l fi speriat. "Nu ştiu cine ce vrea, dar eu nu am să-mi schimb atitudinea. Sunt convins că îmi fac datoria, legal, corect şi spre binele orădenilor, inclusiv al celor care au comandat aceste atacuri", spune directorul. Deşi probabil tocmai asta vor agresorii. Să cedeze!


"Asta e, m-au lovit! Nicio suferinţă şi nicio umilinţă nu este însă prea mare dacă trebuie s-o îndur pentru binele oraşului. Dacă n-ar fi aşa, mi-aş da demisia"

Liviu Andrica, directorul ADP


ATAC LA DEMNITAR
Rupţi în bătaie

03 Dorel Craciun.jpgCazul directorului ADP, Liviu Andrica, bătut în plină stradă, nu este, din nefericire, singular. În august 2000, actualul director al societăţii Drumuri Bihor, Dorel Crăciun (foto), pe atunci primar al comunei Sânmartin, a fost bătut cu bastoane metalice, de către doi indivizi mascaţi, dimineaţa, în faţa sediului Primăriei din localitate.

În urma agresiunii, primarul, care deranjase afaceri imobiliare de milioane de dolari în celebrul cartier Beverly Hills din Sânmartin, s-a ales cu multiple fracturi, fiind operat de mai multe ori, în timp ce autorii au rămas necunoscuţi, în ciuda promisiunii conducerii Poliţiei că vor fi identificaţi. Conform zvonurilor, atacul ar fi fost comandat de fosta secretară a Consiliului Local, Livia Bara, implicată în traficul cu terenuri, însă nimeni nu a dovedit acest lucru.

Cinci ani mai târziu, Radu Ţîrle, pe atunci senator, a fost bătut în centrul Oradiei pentru că a intervenit în apărarea unei femei agresate pe stradă de un bătăuş. Băut, golanul l-a bătut inclusiv pe senator, fiind identificat şi prins de poliţişti câteva ore mai târziu.