Cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei şi în acelaşi timp cel mai mare angajator privat din România, OMV Petrom, a anunţat vineri că va investi 200 de milioane euro în judeţul Bihor în următorii doi ani.

Vechi, dar productive

Obiectivul investiţiilor, în cadrul cărora compania va angaja aproximativ 2.000 de persoane, este aşa-numita redezvoltare a zăcământului de ţiţei din zona Suplacu de Barcău, vechi de peste 50 de ani, dar din care mai pot fi extrase hidrocarburi prin folosirea celor mai performante tehnologii din domeniu.

"În România operăm zăcăminte foarte mature, ceea ce face ca anual producţia să aibă un declin natural de 10%, dar în ultimii ani, datorită folosirii noilor tehnologii, am reuşit să reducem această rată a declinului la circa 1% pe an", a declarat managerul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Oradea, alături de Gabriel Selischi, director Zone de Producţie Interne al companiei, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa.

"Practic, cu ajutorul noilor tehnologii, vom extrage mai mult din zăcăminte vechi, aflate în exploatare de zeci de ani", a explicat şi Gabriel Selischi, adăugând că în acest fel se vor "recupera" încă 25% din rezervele de ţiţei şi circa 49% din rezervele de gaze.

Potrivit spuselor lui Selischi, proiectul pentru Suplacu de Barcău prevede forajul suplimentar a 105 noi sonde, unde vor fi aplicate cele mai noi tehnologii pentru creşterea gradului de recuperare a hidrocarburilor, construirea unui nou parc de colectare a ţiţeiului (de unde hidrocarburile sunt trimise prin conductele Conpet către rafinării), construirea unei noi instalaţii de tratare a apelor reziduale, precum şi modernizarea sistemului de evacuare a gazelor de sondă.

Câştig pentru Bihor

Pe lângă noile locuri de muncă, Bihorul va avea şi câştiguri indirecte. Amintind că OMV Petrom este cel mai mare investitor din judeţ, managerul general al companiei, Mariana Gheorghe, a arătat că noile investiţii vor aduce judeţului, sub formă de taxe şi impozite locale, circa 35-55 milioane euro anual.

De asemenea, Mariana Gheorghe a amintit că în Bihor OMV Petrom a investit în proiecte comunitare peste 500.000 euro, cele mai importante fiind în educaţie, sănătate şi mediu: reabilitarea şi dotarea unor şcoli cu echipamente IT, conectarea Spitalului Judeţean la sistemul naţional de telemedicină, desfăşurarea unor cursuri pentru dezvoltarea profesională a tinerilor, ecologizări ale unor cursuri de apă şi plantări de copaci, modernizarea unor reţele de distribuirea a apei.

Managerul general al OMV Petrom a acordat cu acest prilej şi diplome pentru cinci dintre bursierii bihoreni ai companiei, originari din zona Suplacu de Barcău, în prezent studenţi la Facultatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, finanţaţi pe o perioadă de 4 ani cu câte 200 de euro lunar şi ofertaţi ca după absolvire să lucreze în cadrul OMV Petrom.

Prezent în calitate de gazdă, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, a declarat că va face toate demersurile pentru ca proiectul OMV Petrom să nu întâmpine obstacole administrative. "Când o companie ca aceasta aduce în Bihor un plan bine pus la punct de investiţii masive, prioritatea nr. 1 pentru Consiliul Judeţean devine crearea tuturor condiţiilor pentru ca acest plan să poată fi transpus în practică, şi este şi un impuls pentru a atrage şi alţi investitori, pentru a crea şi mai multe oportunităţi de dezvoltare şi de creare a noi locuri de muncă în Bihor", a spus Cornel Popa.

La eveniment au mai participat şi reprezentanţi ai altor instituţii care colaborează cu OMV Petrom, precum ITM, AJOFM, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.