Spitalul Judeţean din Oradea a anunţat marţi că o echipă medicală a desfăşurat cu succes o operaţie în premieră pentru această unitate sanitară.

Un adolescent în vârstă de 16 ani, victimă a unui accident rutier, a suferit o fractură la osul braţului şi a fost supus unei tehnici chirurgicale care a presupus fixarea osului cu o tijă de titan.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de spital, pacientul avea fractură diafiză humerală cu deplasare şi soluţiile clasice, de montare a unei plăci cu şuruburi sau utilizare a unor tije elastice, nu se puteau pune în practică. "În acest caz, însă, din cauza vârstei de peste 15 ani, pacientul avea cartilajul de creştere închis, ceea ce reprezintă un factor de incompatibilitate cu variantele chirurgicale menţionate", a explicat Spitalul.

Drept urmare, echipa operatorie a decis să efectueze, în premieră judeţeană, "reducerea ortopedică închisă cu osteosinteză prin tijă zăvorâtă din titan", premiera constând în faptul că o asemenea tijă nu s-a mai folosit la un copil. Tehnica operatorie prezintă avantaje pentru pacient: timp operator redus, minimizarea complicaţiilor intra-operatorii şi postoperatorii şi recuperarea mai rapidă a pacientului.

Chirurgii au repus la loc cele două fragmente ale osului fracturat, iar apoi, sub ghidaj radiologic, au introdus tija de 28 cm lungime şi un diametru de 8 phi. Intervenţia chirurgicală a avut loc pe 20 aprilie, a durat o oră şi jumătate şi a decurs bine.

"În momentul de faţă, starea adolescentului este foarte bună, acesta fiind deja externat. Datorită tehnicii operatorii, nu a mai fost necesar ca braţul să fie imobilizat cu gips, iar evoluţia pacientului este favorabilă. Acesta a putut deja să îşi reia activitatea obişnuită de zi cu zi, inclusiv să meargă la şcoală. Peste şase luni, pacientul va trebui să revină pentru scoaterea tijei", a transmis Spitalul Judeţean.

Operaţia a fost făcută de dr. Alexandru Pîrvan, medic specialist în ortopedie pediatrică, care a învăţat tehnica la Centre Hospitalier de Luxembourg (CHL), unde şi-a desfăşurat o parte din pregătirea de rezidenţiat.

Din echipă au mai făcut parte doi medici rezidenţi de ortopedie-traumatologie dr. Barna Markus şi dr. Ţapoş Cătălin. Intervenţia s-a desfăşurat cu pacientul intubat oro-traheal, anestezia generală fiind realizată de către dr. Nedelcu Adina şi dr. Şuiugan Lăcrimioara.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!