Ai deseori senzaţia că doare, dar îţi zici că mai ai vreme şi că "şchiopătatul" nu e "o treabă serioasă"? Că eşti tânăr, deci "mai poate să aştepte", că e pandemie şi trebuie să laşi la o parte controalele medicale "neesenţiale"? Ei bine, corpul nostru nu ştie ce e "pandemia", iar din păcate coxartroza nu involuează. Dimpotrivă!

Medicul Tona Jorgaq, Iorgo pentru prieteni, a adus la Oradea o tehnică revoluţionară, graţie căreia cei afectaţi de această boală îşi revin mult mai repede. Cinci pacienţi au simţit-o recent, revenindu-şi şi stând pe picioarele lor, ba chiar dansând la doar câteva zile după operaţie!

Reţeta? Artroplastia totală de şold, cu abord direct anterior minim invaziv, o tehnică revoluţionară, unică în această parte de ţară, pe care Iorgo o realizează la Spitalul Pelican din Oradea.

O metodă deşteaptă

Cine are dureri de şolduri şi de picioare ştie că acestea pot ajunge să facă viaţa un iad. Dacă până nu demult soluţia o reprezentau operaţiile "tradiţionale", cu recuperări de săptămâni întregi pentru un singur şold, în ultimii ani se vorbeşte tot mai mult de aşa numitul "abord direct anterior minim invaziv", în care totul decurge mult mai repede.

Operaţia este una complexă. Spre deosebire de intervenţia clasică, în timpul ei, pacientul nu mai stă pironit "pe o parte", ci întins pe spate. Pentru protezarea şoldurilor chirurgul foloseşte instrumente speciale, curbate, face o incizie de doar 8-10 centimetri şi "intră" în corp pe calea cea mai naturală şi cel mai puţin agresivă, îndepărtând - şi nu secţionând - muşchii.

Radiografie pacient cu coxartroză - înainte și după operație
(Radiografie pacient cu coxartroză - înainte și după operație)

"Care sunt avantajele acestei tehnici? Este incredibilă satisfacţia pacientului. Faptul că îi poţi spune din prima zi după operaţie «ridică-te, plimbă-te, aşază-te, încearcă să foloseşti şoldul sau şoldurile operate (în cazul operaţiei bilaterale), ai să fii din ce în ce mai bine» este uimitor. Avantajul major al abordului anterior minim invaziv este nu doar aspectul fizic, ci şi aspectul mintal. Reuşeşti să ai un pacient fericit şi asta e tot ce contează", explică medicul Tona Jorgaq.

Suferinţă minimă

Ce face imbatabilă această tehnică? Incizia mică, adică sângerare puţină, durerea mult mai puţină, pentru că nu se taie nervii şi niciun muşchi, şi recuperarea în timp record. Cu adevărat spectaculos e că, spre deosebire de intervenţia clasică, în care pacientul era aşezat pe o parte, iar "repararea" ambelor părţi deodată este imposibilă, prin noua tehnică pacientul poate fi operat deodată la ambele şoduri printr-o intervenţie numită artroplastie totală de şold, cu abord direct anterior minim invaziv.

"Când am văzut prima dată un video cu un pacient operat de coxartroză prin această metodă şi în prima zi post-chirurgicală a umblat cu o singură cârjă, mi s-a părut ridicol. Am zis că n-are cum. Eram sigur că a fost un video trucat, dar m-am înscris la un curs al unui chirurg bun cunoscător al acestui abord, care făcea asta de ani de zile. Şi mi-am dovedit că se poate", explică Iorgo (foto jos), care a deprins tehnica în Franţa şi a adus-o şi în Oradea.

Două şolduri dintr-o "lovitură"

Artroplastia totală de şold este cea mai eficientă intervenţie pentru tratarea coxartrozei. "Se estimează că dintre cei care suferă de coxartroză, aproximativ 25% au nevoie de protezarea ambelor şolduri, nu doar a unuia singur, iar funcţionalitatea articulară satisfăcătoare poate fi câştigată în întregime numai când ambele şolduri sunt tratate chirurgical prin protezare", spune medicul. Cu alte cuvinte, nu ai cum să ai un mers cursiv dacă îţi "repari" doar unul dintre şolduri...

Intervenţia bilaterală prin metoda aplicată de Iorgo are multiple beneficii: o singură anestezie, spitalizare mai scurtă, o singură operaţie, posibilitatea de recuperare a ambelor şolduri în acelaşi timp şi scăderea costurilor, atât pentru bolnav, cât şi pentru spital. "Operaţia determină o semnificativă ameliorare a durerii, accelerează recuperarea funcţională a articulaţiei şoldului, are o rată a complicaţiilor mai mică în comparaţie cu alte aborduri şi îmbunătăţeşte satisfacţia pacientului", mai explică medicul.

Miraculos poate părea şi faptul că, imediat după operaţie, pacientul se poate baza mult mai repede pe muşchii săi pentru banalul act de a umbla. După o operaţie clasică de coxartroză, recuperarea este mult mai grea, iar în primele 6 săptămâni pacientul nu are voie să se lase cu greutatea pe picioare şi merge în cârje. Or, după operaţiile cu noua tehnică, bolnavul poate călca pe piciorul afectat chiar începând cu a doua zi, astfel că se poate întoarce mult mai repede la serviciu! Până la 3 săptămâni, pacientul supus unei artroplastii totale de şold cu abord direct anterior minim invaziv umblă cu o singură cârjă, iar după 10 săptămâni poate avea chiar şi activităţi sportive sau de agrement!

O nouă viaţă

Din 2019, Iorgo face asemenea operaţii şi la Oradea, în Spitalul Pelican. Tiberiu Silaghi, primul pacient operat de el spunea că i s-a întâmplat o minune. La fel au simţit şi alţii cinci operaţi în ultimele luni, ale căror mărturii dovedesc că se poate.

Doamna R.N., în vârstă de 55 de ani, a venit din Craiova să se opereze, aflând din presa online că la Oradea se fac asemenea intervenţii. Durerile au început în urmă cu 3 ani. "Eram la schi şi, dintr-o dată, am început să şchiopătez. Mi-am făcut analize şi mi s-a spus că am coxartroză. A început să mă doară mai mult în partea dreaptă, totul a evoluat rapid şi am avut dureri şi pe partea stângă a soldului". A făcut protezarea ambelor şolduri într-o singură operaţie, recomandată de Iorgo, iar acum se simte bine.

Mai emoţionant este cazul unei tinere de 36 de ani din Deva, care a ajuns la Oradea cu necroză aseptică de cap femural la ambele şolduri. Pe româneşte, oasele i s-au fărâmiţat şi ajunsese să umble cu baston. Cum bunica i-a fost operată pentru aceeaşi afecţiune, prin maniera clasică, ideea unei operaţii a speriat-o, dar s-a răzgândit. "Voiam să revin la viaţa normală, să alerg, să urc scări, să fac mişcări normale. În prima zi, eram la Terapie Intensivă, m-am ridicat din pat şi am făcut câţiva paşi cu cadrul. Am putut merge singură la toaletă. A doua zi de la operaţie am coborât şi am urcat scările în spital. În a şaptea zi eram la bancă, la ghişeu, adică m-am deplasat şi am stat la rând fără probleme. Dacă mă operam clasic, nu mă făceam bine în timp atât de scurt", spune tânăra, încântată.

Un alt bărbat, de 64 de ani, din Satu Mare, se obişnuise de mai bine de 7 ani cu durerile, care deveniseră insuportabile, şi suferea că a fost nevoit să se lase de dans. "Eu frecventez un club cu soţia mea, unde se dansează bachata, salsa şi kizomba. Am ajuns să nu mai pot dormi de dureri. Am fost operat şi a doua zi deja mergeam. La 4 zile după operaţie urcam scări", povesteşte omul, care, la 6 săptămâni după operaţie, i-a oferit şi o demonstraţie de dans medicului orădean (vezi evoluția lui în filmulețul de mai jos).

"Câţi oameni pot oferi tinereţe?"

O doamnă din Bucureşti a fost atât de încântată după intervenţie încât i-a trimis lui Iorgo un mail prin care l-a declarat unul dintre "oamenii anului 2020" din viaţa ei "pentru că, prin intervenţiile chirurgicale pe care mi le-a făcut, mi-a oferit o reîntinerire şi... câţi oameni pot oferi tinereţe?".

Cea mai recentă operaţie de acest gen a avut loc luna trecută, pe 14 ianuarie, în cazul unui bărbat de 53 de ani din Lipova, care avea coxartroză de 13 ani şi nu i-a venit să creadă când s-a văzut operat la ambele şolduri. "După doar o zi m-am ridicat din pat cu o singură cârjă şi am făcut o plimbare pe culoar. A treia zi chiar a fost o situaţie SF, fiindcă am reuşit să merg singur la baie şi am urcat scările ţinându-mă de bară. În 20 ianuarie m-am externat. Vorbim şi de Hi-Tech, dar şi de domnul doctor", a spus omul (video jos).

Da, tehnologia ajută mult în zilele noastre. Acum, aceşti oameni sunt pe picioarele lor, iar medicul orădean se simte mândru că a reuşit să îi pună, la propriu, pe picioare.


CINE ŞI CUM
Cui i se potriveşte şi cât costă

Iorgo alege cu atenţie pacienţii care pot fi supuşi unei artroplastii totale de şold, cu abord direct anterior minim invaziv. Fiind o operaţie complexă, ea se poate aplica la circa 90% dintre bolnavi, fiind exceptaţi cei cu vârste de peste 70 de ani, cu riscuri cardio-vasculare, obezitate, artrită reumatoidă şi alte comorbidităţi.

Preţurile pentru o asemenea intervenţie bilaterală variază, în funcţie de materialele protetice folosite, între 6.000 şi 8.000 euro, în timp ce pentru o operaţie la un singur şold variază între 3.000 şi 4.000 euro. Mai multe detalii pot fi obţinute la numărul de telefon 0733.050.758.