Operaţiune de amploare a poliţiştilor rutieri din Bihor, pentru calmarea traficului DN19 E unde, în ultimul an, s-au produs 16 accidente cu victime ultimul chiar vinerea trecută, când o tânără a ajuns la spital, cu gamba amputată după ce a fost lovită de o maşină chiar pe trotuar, în Biharia. În patru zile, 95 de şoferi au rămas fără permis.
Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Poliţia Bihor, la acţiunea desfăşurată în perioada 15-18 decembrie au participat 29 de poliţişti rutieri din cadrul Biroului Drumuri Naționale și Europene – Serviciul Rutier şi colegi de-ai lor, polițiști rutieri și de ordine publică din Marghita, care au avut sarcina să calmeze traficul pe cei 39 de kilometri de şosea între localităţile Biharia şi Chiribiş unde, fiind drum reabilitat, şoferii nu mai ţin cont de reguli, şi gonesc cu viteze ameţitoare chiar şi în localitate.
Urmarea? Din 1 ianuarie 2020 şi până în prezent, pe acest tronson s-au produs 16 accidente de circulație cauzate în mare parte de viteza excesivă şi soldate cu 1 persoană decedată, 6 persoane rănite grav, 16 persoane rănite ușor. De altfel, dintre cele 106 sancţiuni contravenţionale aplicate în timpul controalelor, marea majoritate, 95 la număr, au fost pentru depăşirea limitelor legale de viteză, atât în localitate, cât şi afară.
Un şofer de 30 ani din Marghita, de pildă, a fost prins circulând cu 117 km/oră în Chişlaz, un alt marghitan în vârstă de 34 ani a fost înregistrat cu 122 km/oră în Pocluşa de Barcău, iar un orădean a gonit cu 125 km/oră prin Sălard.
În afara localităţilor, cifrele sunt chiar mai mari. Un orădean de 32 ani a fost înregistrat circulând lângă Chişlaz cu 160 de km/oră, în timp ce un alt şofer orădean, a fost prins cu 165 km/oră în acelaşi loc. Un şofer în vârstă de 48 ani din Marghita a comis-o chiar de două ori, încasând tot atâtea amenzi: după ce a fost prins circulând lângă Sălard cu 147 de km/h, în localitate a fost înregistrat conducând cu 140 km/oră.
Toţi conducătorii auto care au depăşit limitele legale de viteză cu peste 50 de km/h au fost sancţionați contravenţional cu 9-20 de puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.
Pe lângă amenzile împărţite, în valoare totală de 41.765 de lei, poliţiştii au reţinut 25 de permise de conducere, din care 4 pentru depășiri neregulamentare, iar 21 pentru depășirea limitelor legale de viteză. De asemenea, au fost reţinute 2 certificate de înmatriculare, unul pentru lipsa ITP și unul pentru defecțiuni tehnice și a fost constatată o infracțiune: un orădean a fost găsit circulând cu un permis de conducere provizoriu emis de autorităţile britanice, cu care nu avea drept de circulație pe teritoriul României.