Primarul Ilie Bolojan e decis să rezolve problema câinilor comunitari dintr-o singură "tăietură". Municipalitatea pregăteşte un proiect de hotărâre a Consiliului Local prin care toţi orădenii vor fi obligaţi să îşi sterilizeze animalele de companie. Culmea ironiei, castrarea câinilor se va face pe banii proprietarilor...

Să fie sterilizaţi!

Pe străzile din Oradea trăiesc, conform estimărilor, între 400 şi 600 de câini. Prezenţă cotidiană în toate cartierele, aceştia îşi împart teritoriul cu oamenii, scotocesc în gunoaie după mâncare, se adună în haite şi bagă în sperieţi trecătorii.

14 Bolojan.jpgCum toate măsurile luate în ultimul deceniu pentru reducerea numărului lor au dat greş, primarul Ilie Bolojan (foto) vrea să adopte o soluţie radicală. Convins că majoritatea câinilor vagabonzi provin din rândul celor crescuţi în gospodării şi ulterior abandonaţi de stăpâni, edilul vrea castrarea obligatorie a tuturor câinilor. Întâi în oraş, apoi în toată Zona Metropolitană. "Prin această măsură vom împiedica înmulţirea lor, iar în următorii doi - trei ani nu vom mai vedea câini comunitari pe străzile oraşului", crede Bolojan.

Castrezi...

Botezat "Propunere de Hotărâre de Consiliu Local pentru controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public sau privat şi pentru preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice", materialul Primăriei este, în esenţă, simplu.

Conform proiectului, deţinătorul oricărui câine mai mare de 6 luni va fi obligat să îl sterilizeze la un cabinet veterinar atestat, iar operaţia va fi certificată în carnetul de sănătate al animalului. "În prima etapă Primăria va suporta jumătate din costul sterilizării, iar cei care beneficiază de ajutorul social nu vor plăti nicio taxă", spune primarul. Bolojan e convins că, dat fiind numărul mare de sterilizări care vor fi făcute, costurile totale ale operaţiunii vor scădea semnificativ.

Ce-i drept, proiectul prevede şi excepţii, căci vor scăpa de la castrare animalele pentru care operaţia poate prezenta un risc major, exemplarele cu pedigree destinate reproducerii controlate şi câinii utilitari ai nevăzătorilor sau persoanelor cu handicap.

... sau plăteşti

Orădenii care nu doresc să îşi castreze câinii vor plăti o contribuţie de 100 lei pe an. Din banii adunaţi, Primăria va amenaja spaţii îngrădite pentru câini în parcurile din oraş şi va plăti o parte din hrana câinilor vagabonzi adăpostiţi la Fundaţia SOS Dogs.

Chiar şi aşa, proprietarii vor fi obligaţi să îşi supravegheze permanent câinii nesterilizaţi pentru a evita împerecherea cu cei comunitari. În cazul femelelor, aceştia vor trebui să prezinte anual, până la 31 decembrie, o adeverinţă de la veterinar din care să rezulte că nu au avut pui. Dacă au avut, proprietarul va fi obligat să prezinte o situaţie cu căţeii păstraţi şi cei daţi în adopţie, astfel încât să existe certitudinea că nu au ajuns pe străzi.

Recensământul câinilor

14 Carol Lazar.jpgOrădenii vor avea la dispoziţie un an să aleagă între sterilizare şi plata taxei. De una din două tot nu scapă! "Majoritatea câinilor comunitari provin din gospodării, fie pentru că stăpânului i-a fost milă să omoare căţeii şi atunci i-a lăsat pe stradă, fie că a ţinut un singur căţel şi a abandonat mama cu puii", explică Lazăr Carol (foto), directorul SOS Dogs, implicat în întocmirea proiectului.

Pentru a controla situaţia, Primăria vrea să facă în următoarele şase luni un recensământ al populaţiei canine, în urma căruia vor fi microcipate toate patrupedele. Cipul va conţine date despre numele, domiciliul şi numărul de telefon al stăpânului, astfel încât acesta va putea fi identificat rapid dacă îşi abandonează câinele.

Nici vorbă!

14 Lepadatu.jpgSusţinută de SOS Dogs, propunerea Primăriei se loveşte deja de opoziţia consilierilor locali. "E o treabă neserioasă pusă la cale de ONG-uri. Au rămas fără finanţare de afară, şi ar face şi ele un ban de la bugetul local din sterilizări", consideră consilierul PDL Nicuşor Lepădatu (foto). În opinia acestuia, adevărata problemă sunt câinii comunitari şi nu cei ţinuţi acasă, iar între ei n-ar fi absolut nicio legătură. "Eu am avut întotdeauna câine. Ca ce chestie să mă oblige cineva să îl castrez dacă trăieşte pe proprietatea mea, are vaccinuri, carnet de sănătate şi tot ce trebuie?", întreabă Lepădatu.

Până şi aliaţii primarului Bolojan sunt contra. Consilierii UDMR se întrunesc săptămâna aceasta pentru a adopta o poziţie oficială, dar majoritatea se opun castrării. "Cum să pui oamenii să plătească pentru câine? Ce, e maşină?... Nu mi se pare normal să ceri de la o pensionară 100 de lei pe an pentru că ţine un căţel când poate nu are bani să-şi ia medicamente", zice Iulius Delorean.

"E periculos"

14 Jankay.jpgÎmpotrivă sunt şi unii veterinari. Medicul Jankay Ferdinand (foto), proprietarul primului spital "zoo" din Oradea, spune că nu există nicio garanţie că proiectul va funcţiona cu rezultatele scontate, în plus castrarea prezentând riscuri pentru sănătatea animalelor. "Toată lumea înţelege o femeie care se teme să-şi scoată un chist ovarian, pentru că operaţia e periculoasă. Ei bine, la fel este şi pentru un câine", spune Jankay.

Medicul susţine că operaţia va marca animalul definitiv. "Sterilizarea provoacă modificarea PH-ului urinar, favorizând depunerea cristalelor în vezică şi apariţia de pietre. Câinele va trebui să ia acidifiante toată viaţa sau să fie hrănit cu mâncare specială". Iar un kilogram de mâncare pentru câini sterilizaţi costă cam 30 lei, dublu faţă de cea obişnuită!

Medicul mai spune că animalele sterilizate, indiferent de sex sau vârstă, manifestă tendinţe de îngrăşare. Acestea vor necesita tot timpul îngrijire suplimentară pentru a evita bolile asociate obezităţii. "Din punctul meu de vedere, proiectul acesta va însemna sfârşitul chinologiei, iar apoi al medicinei veterinare", spune Jankay, temându-se că oamenii nu vor mai creşte câini. Pentru că dacă va fi să aleagă între a întreţine mai scump un câine sau a acoperi cheltuielile tot mai ridicate ale familiei, orădenii vor alege varianta din urmă. Renunţând la cel mai bun prieten al omului. Poate ultimul...


LA NUMĂRAT
8.000
de câini apreciază reprezentanţii SOS Dogs că ar trăi îngrijiţi de stăpâni în Oradea


SPUNE-ŢI PĂREREA!
Să vorbim despre castrare...

Propunerea formulată de juriştii municipalităţii cu consultarea Fundaţiei SOS Dogs, dar şi a Direcţiei Sanitar Veterinare, a Asociaţiei Chinologice şi a asociaţiilor de proprietari, va fi supusă dezbaterii publice pe 11 iulie, ora 17, în sala mare a Primăriei. Cum părerile sunt împărţite, dezbaterea se anunţă aprinsă.

În cadrul întâlnirii va fi discutată inclusiv suma pe care ar urma s-o achite proprietarii câinilor nesterilizaţi. "Iniţial noi am stabilit contribuţia la 50 lei pe an, dar tocmai orădenii au spus că din banii aceştia nu poţi asigura hrana unui câine comunitar vreme de un an", afirmă jurista Diana Birău, una din iniţiatorii propunerii.