Expoziţie de excepţie în Centrul Cultural Modem din Debreţin, unde iubitorii de artă au ocazia să admire opere semnate de cei mai cunoscuţi pictori ai lumii: Monet, Degas, Cézanne, Sisley, Van Gogh, Modigliani, Matisse, Picasso, Warhol, Lichtenstein şi Francis Bacon. 

Cea mai valoroasă piesă a colecţiei este Malul lacului Veneux, pictură în ulei semnată de Alfred Sisley, asigurată pentru 9,3 milioane de euro. 

Lucrările vin de la Galeria de Artă Johannesburg (JAG), care deţine o colecţie de peste 9.000 de opere de artă. Având în vedere valoarea exponatelor ajunse la Debreţin, reprezentanţii Centrului Modem au luat măsuri de siguranţă suplimentare: au amenajat intrări speciale, inclusiv poartă cu infraroşu, supravegheate de paznici înarmaţi.

Expoziţia este împărţită în 6 secţiuni care prezintă cronologic lucrările artiştilor, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și până în prima jumătate a secolului XX.

Primii sunt prerafaeliţii, John Everett Millais şi Dante Gabriel Rossetti, școala Barbizon - Gustave Courbet și Jean-Francois Millet -, impresioniștii Boudin, Degas, Sisley, Monet, post-impresioniştii Cézanne cu Signac, Derain. Urmează desene semnate de Picasso, Van Gogh, Modigliani şi, apoi, opere de Maggie Laubser și Maude Sumner, Selby Mvusi și George Pemba.

De asemenea, lucrări semnate de Pablo Picasso, Francis Bacon, Robert Lichtenstein și Andy Warhol se află pe simezele ultimei încăperi a secţiunii din muzeu. Expoziţia poate fi vizitată până în 23 septembrie.

Preţul unui bilet este de 2.000 forinţi pentru adulţi (aproximativ 30 lei) respectiv 1.000 forinţi pentru pensionari şi elevi (15 lei) şi se pot achiziţiona la casieria centrului ori online, pe www.jegy.hu.

Cei care doresc să viziteze expoziţia cu ghid în limba română o pot face prin intermediul unor excursii organizate de publicaţia online Informația Oradea Debrețin, www.oradeb.ro, în fiecare sâmbătă şi duminică. În acest caz, taxa este de 99 lei, sumă care reprezintă drumul, biletul şi prânzul la un restaurant tradiţional maghiar. Înscrierile se pot face la adresa impresii@oradeb.ro.