Aleșii UDMR și PSD au „picat”, la prima reuniune din acest an a Consiliului Județean Bihor, încă o propunere a președintelui Ilie Bolojan pentru care voturile reprezentanților PNL nu au fost suficiente.

După ce anul trecut s-a împotrivit vânzării vilei de protocol a PCR și înființării unui nou ansamblu folcloric în locul Ansamblului Crișana, desființat, opoziția a respins acum transferarea activelor fostei firme de Parcuri Industriale Bihor în patrimoniul județului.

Opoziție fără miză

Profitând de faptul că pentru acest transfer erau necesare, conform legii, voturile a două treimi din totalul aleșilor bihorenilor, iar liberalilor le lipsește un vot pentru a avea majoritatea absolută, cei 10 consilieri UDMR și PSD care au participat la ședința online de miercuri s-au pronunțat prin abținere, blocând astfel transferul.

E adevărat, miza este derizorie și formală: după ce SC Parcuri Industriale SA, la care CJ Bihor era „acționar”, a fost desființată anul trecut, iar administrarea parcurilor industriale ale județului încredințată Agenției de Dezvoltare Locală Oradea, activele firmei trebuiau trecute în patrimoniul județului, ceea ce – deocamdată, cel puțin – nu se va întâmpla.

Este vorba despre două panouri publicitare a câte 4.095 lei bucata cumpărate pe vremea administrației UDMR-PSD, despre un sistem antiefracție în valoare de 2.135 lei pentru Parcul Industrial din Săcueni (încă inexistent), un sistem de supraveghere și antiefracție pentru Parcul Industrial din Tileagd, în valoare de 9.254 lei, un studiu de fezabilitate și un plan urbanistic zonal pentru viitorul parc industrial din Săcueni și un SF pentru viitorul parc din Tămășeu, precum și amenajări în valoare de 2,93 milioane lei făcute la Săcueni și de 4,72 milioane lei făcute la Tileagd.

„E mort, dar nu vor să-l îngroape”

Operațiunea de transferare a activelor era una strict contabilă, în condițiile în care oricum parcurile industriale ale județului sunt gestionate de ADLO, dar blocarea ei a prilejuit opoziției o mică satisfacție.

Culmea, pe Bolojan nu l-a deranjat votul consilierilor UDMR și PSD. „E mort, dar nu vor să-l îngroape. Asta e...”, a comentat președintele CJ Bihor cele 10 abțineri, a căror singură noimă este că opoziția a vrut să „marcheze” faptul că în continuare nu este de acord cu trecerea parcurilor industriale ale județului în grija ADLO, structură mult mai experimentată, care a gestionat cu succes cele trei parcuri industriale din Oradea.

70,5 milioane lei pentru investiții

Pe de altă parte, în aceeași ședință online de miercuri, consilierii județeni au aprobat în unanimitate, indiferent de apartenența politică, utilizarea excedentului bugetar pe anul 2021, în cuantum de 70,497 milioane lei, exclusiv ca sursă de finanțare pentru investiții.

Suma provine, după cum a explicat Bolojan, din economii făcute de CJ Bihor, din alocări financiare acordate județului de către Guvern în cuantum mai mare decât în anul 2020 și din neexecutarea tragerilor din liniile de credit contractate de fosta conducere a județului. „Toți acești bani îi vom folosi pentru investiții. Anul trecut au fost investiții mai mari decât în 2020, iar anul acesta vor fi investiții mai mari decât anul trecut”, a spus Bolojan.

Tot în unanimitate, aleșii bihorenilor au mai aprobat clasificarea ca drumuri județene – DJ 767 J și DJ 767 K – a viitoarei centuri a localității Biharia (6,1 kilometri) și a viitorului drum de legătură cu localitatea Paleu (3,15 km), astfel încât CJ Bihor să poată depune spre finanțare proiectul pentru construirea lor, cu fonduri din Programul Operațional Regional. „Cu această clasificare și cu proiectul tehnic pe care ar urma să îl primim de la Zona Metropolitană Oradea, cel mai probabil la finalul lunii februarie, ar urma să generăm procedura de expropriere și să organizăm procedura de licitație pentru realizarea acestor lucrări”, a spus președintele CJ Bihor.

Exproprieri pentru Aeroport

De asemenea, consilierii județeni au votat actualizarea sumelor ce vor fi plătite pentru exproprierile necesare realizării șoselelor de centură Beiuș și respectiv Aleșd, precum și drumului de legătură dintre Oradea și Sânmartin, conform noii grile a Camerei Notarilor pe anul 2022, precum și aprobarea culoarului de expropriere pentru proiectul de modernizare a infrastructurii aeroportuare, ce prevede între altele prelungirea cu 400 metri, de la 2.100 la 2.500 metri, a pistei, către localitatea Nojorid.

Concret, pentru proiectul în valoare de 27 milioane euro (din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare) ar urma să fie expropriate terenuri extravilane între 3 și 23.047 metri pătrați deținute de 52 proprietari.