Când au venit la Oradea pentru Congresul UDMR-iştilor ca să le propună întoarcerea la o alianţă anti-PDL, şefii Uniunii Social-Liberale, Victor Ponta şi Crin Antonescu, s-au întâlnit şi cu activiştii PSD şi PNL, adunaţi laolaltă în sediul Fundaţiei Mecena.

Pe fundalul Congresului, evenimentul "intern" al USL a trecut mai puţin mediatizat, însă am reţinut îndemnul de căpătâi lansat cu acel prilej de preşedintele PSD propriilor colegi de partid şi partenerilor de Uniune: "Ca să putem bate PDL-ul la următoarele alegeri, trebuie să treceţi peste orice orgolii de partid, trebuie să vă împrieteniţi!", zicea Ponta.

La două săptămâni distanţă, ce vedem însă la USL-aşi? Că PSD-iştii nu sunt în stare să se înţeleagă nici ei între ei, iar PNL-iştii se mănâncă şi ei reciproc.

În PSD, cuvântul de ordine a devenit excluderea lui Mircea Geoană, pentru deviaţionism, fostul preşedinte al partidului fiind suspectat că a încercat să creeze în rândurile social-democraţilor "o platformă critică faţă de conducere". Mare crimă!...

La liberali, aceeaşi poveste. De când Justiţia a stabilit definitiv şi irevocabil că liderul de facto al PC (aliat cu PNL în Alianţa de Centru-Dreapta) a fost informator al Securităţii, iar deputatul Adriana Săftoiu a considerat că e lucru de ruşine pentru un liberal să facă tovărăşie cu alde Dan Voiculescu, preşedintele Crin a preferat să-şi jignească grosolan colega, făcând-o "fostă pedistă cu ţipăt ascuţit". Ce-l durea să admită, cinstit, că doamna are dreptate, independent de faptul că i-a fost consilieră lui Traian Băsescu, sau măcar să tacă?

Dacă PSD-iştii şi PNL-iştii nu pot fi "prieteni" nici măcar cu propriii lor colegi de partid, mă întreb cum vor trage la acelaşi jug mai târziu, când confruntările electorale vor începe cu adevărat. În Bihor, de pildă, va putea Mang să-l tolereze şi pe Mihai Bar? Dacă nu, cum va accepta el situaţia în care sondajele vor da favoriţi doi liberali, atât la candidatura pentru Primăria Oradea, cât şi la cea pentru preşedinţia Consiliului Judeţean?

Îmbătaţi de pe acum cu gândul că vor primi peste 60% din voturile românilor doar pentru că aşa spun sondajele de moment, şefii celor două partide ale Opoziţiei, de la centru şi din judeţ, se dovedesc de pe acum prea slabi pentru a le struni. Ce vor face dacă ajung la putere şi trebuie să împartă caşcavalul, în condiţiile în care acesta nu va ajunge pentru toată lumea, nici nu-mi vine să-mi imaginez. De scârbă, nu de alta...

Tot mai clar se vede că, unită doar pentru a-l schimba pe Tiranul Băsescu, Opoziţia noastră n-are niciun alt plan de viitor. Are treabă doar acuma, şi procedează ca olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă şi-şi păzeşte hainele! De parcă, la câţi purici sunt pe ele şi la cât au ajuns de ferfeniţite şi soioase, ar ispiti pe cineva...