Fapte: în primăvara anului trecut, doi inspectori ai Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor consemnau, după un control la Centrul de Plasament pentru Copii cu Probleme Psihosociale din Oradea, o întreagă listă de orori - educatorii torturau adolescenţii cu "pulanul" şi "detectorul de minciuni" (le strângeau degetele la uşă până recunoşteau şi ce nu făcuseră), îi puneau să execute câte 1.000 de genuflexiuni, îi tundeau chilug (inclusiv pe fete), le dijmuiau mâncarea, ba chiar au trecut sub tăcere violarea unui copil bolnav de autism.

În loc să sesizeze Parchetul pentru tragerea vinovaţilor la răspundere, şeful DGASPC, Călin Puia, le-a devenit complice, "mângâind" patru angajaţi cu avertismente, iar apoi a clasat cazul, sperând că grozăviile nu vor ajunge niciodată la cunoştinţa contribuabililor ce plătesc pentru recuperarea şi integrarea socială a minorilor. S-a înşelat: faptele au fost dezvăluite de un ONG, iar BIHOREANUL s-a ţinut de autorităţi până când şeful instituţiei a ajuns cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Judeţean.

La începutul lunii trecute, comisia a propus sancţionarea directorului prin diminuarea cu 20% a salariului pe trei luni. O pedeapsă mai degrabă simbolică decât una pe măsura gravităţii faptelor (care impuneau revocarea din funcţie) şi pe care consilierii judeţeni au votat-o greu (PDL-iştii, cu care Puia fusese coleg de partid, încercând să provoace un viciu de procedură). În loc să se bucure că a scăpat uşor, după o săptămână directorul a anunţat conducerea CJ că sancţiunea nu-i poate fi aplicată. Motivul? Actul îi menţiona doar primul prenume, Călin, nu şi pe cel de-al doilea, Lucian. "Asta e litera legii!", a zis Puia BIHOREANULUI, care i-a cerut explicaţii.

Că omul are obraz de toval s-a văzut de când s-a pus prima oară chestiunea responsabilităţii sale în dosarul abuzurilor. Dar că va recurge la mişmaşuri avocăţeşti chiar şi după ce oficial a fost găsit vinovat - eu, unul, deşi am văzut multe, nu mă aşteptam. Aşa stând lucrurile, fac un apel public la cei care l-ar putea opri pe Puia Călin Lucian. La preşedintele Cornel Popa, care ar putea convoca Biroul Teritorial pentru a-l exclude din conducerea PNL Bihor (unde, ca funcţionar public, nici nu are ce căuta). La deputatul Florica Cherecheş, care organizează marşuri împotriva violenţei din şcoli, dar ignoră violenţa cea mai ticăloasă, din şcolile speciale. La deputatul Ioan Cupşa, care ca jurist ar putea striga că faptele lui Puia sunt penale. Ba şi la PSD-istul Bodog, membru în Comisia de Sănătate a Senatului, să-i pese de sănătatea celor mai oropsiţi şi lipsiţi de apărare!

Toţi se fac că plouă. Şi "plouă" atât de tare că îngheaţă apele de la minciunile pe care le-ar putea născoci pentru a fi absolviţi de păcatul şi vinovăţia tăcerii.

Citiţi pe această temă şi articolul: "Tupeu: Şeful DGASPC încearcă să scape de sancţiunea decisă de CJ pe motiv că... i-a fost omis un prenume!"