În Bucureşti numeroase şcoli îşi suspendă activitatea faţă în faţă din cauză că părinţii se tem să-şi trimită copiii în clase, după cum a anunţat însuşi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, un fenomen care în Bihor încă nu există. În schimb, îmbolnăvirile cu Covid-19 în rândul angajaţilor afectează orele elevilor.

"Nu am avut astfel de solicitări, dar avem 8 cazuri în care unităţile de învăţământ au venit cu propunerea de suspendare integrală, fără a avea jumătate din clase sau grupe suspendate", a declarat inspectorul şcolar general Horea Abrudan, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Suspendare în toată comuna

Un caz aparte este în comuna Brusturi, unde toate cele şase şcoli şi grădiniţe din satele aparţinătoare şi-au mutat activitatea pe internet.

"Este infectat cu Covid-19 şoferul microbuzului şi nu mai este cine să ducă copiii la şcoli şi grădiniţe. Am discutat cu cei din Primărie să identifice o altă persoană, nu a fost posibil, aşa că s-a optat pentru suspendarea cursurilor cu prezenţă faţă în faţă", a explicat Abrudan.

Suspendarea este fundamentată cu articolul 3, alineatul 2 din ordinul comun al Ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei 5.338 / 2021, care prevede că "în situaţii justificate de infrastructura şi resursele existente, unităţile de învăţământ pot desfăşura activităţi didactice în sistem online, cu aprobarea Inspectoratului Şcolar".

"Stăteau la şcoală degeaba"

Liceul Tehnologic nr. 1 Şuncuiuş şi Şcoala Gimnazială din Butani şi-au suspendat cursurile tot din deficit de personal. "Este vorba de sediile centrale, nu de structuri, şi ambele au suspendat pentru că au mai multe cadre didactice bolnave şi nu au posibilitatea să suplinească", a spus şeful IŞJ Bihor.

Acestea au suspendat cursurile fizice în temeiul articolului 6, alineatul 9 din acelaşi ordin, care prevede posibilitatea mutării orelor pe internet când se îmbolnăvesc profesorii sau angajaţii unităţii.

"Am trei profesori confirmaţi, unul simptomatic şi aşteaptă rezultatul testului şi un altul în concediu medical, probabil din acelaşi motiv. N-am mai avut cu cine suplini orele, rămâneau clasele descoperite. Îi chemam pe elevi la şcoală şi stăteau pe-aici degeaba, n-am mai rezistat. Am intrat şi eu, şi directorul adjunct la suplinire, dar nu se mai putea", a declarat directorul Severus Lazău. Potrivit acestuia, lecţiile s-ar putea relua fizic în şcoală, de săptămâna viitoare, când doi dintre profesorii bolnavi ar putea reveni la serviciu.

Directoare în eroare

La Şcoala din Butani sunt două cadre didactice confirmate cu Covid-19, ceea ce a determinat suspendarea orelor. Directoarea Lavinia Groza a refuzat însă să facă declaraţii, după ce iniţial a refuzat chiar şi să spună câţi profesori bolnavi are în şcoală, pretextând că aceasta ar fi o informaţie cu caracter personal.

Abia când BIHOREANUL i-a atras atenţia că numărul de cadre didactice nu doar că reprezintă informaţie de interes public şi că, din respect faţă de părinţi şi elevi, ar putea face dovada transparenţei, Groza a menţionat câţi dascăli sunt infectaţi cu Covid-19, refuzând însă să mai facă orice altă precizare. "Sunt într-o şedinţă", a spus ea, deşi tot ea a fost cea care a răspuns apelului telefonic.