Procurorii DIICOT Oradea au finalizat, vineri, ancheta în dosarul celor opt dealeri de etnobotanice arestaţi pe 24 octombrie, anul trecut, în urma unei acţiuni de amploare a poliţiştilor Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea.

Atunci, poliţiştii au percheziţionat 26 de locuinţe din Oradea, Timişoara şi Craiova, în timpul cărora au fost găsite 100 grame de materie vegetală, 150 de plicuri cu etnobotanice, cântare electronice, suma de 35.000 lei, dar şi un laborator clandestin folosit pentru obţinerea etnobotanicelor, amenajat în uscătoria unui bloc orădean.

În finalul descinderilor, poliţiştii au ridicat 50 de persoane care au fost prezentate la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Oradea, dintre care, în final, opt au ajuns în arest, unde se află şi în prezent.

Este vorba despre orădenii Alexandru Cristian Indrei (21 ani), Florian Dan Chiş (32 ani), Alin Dorin Filip (23 ani), Dan Eusebiu Florea (19 ani), Florin Bogdan Barna (21 ani), Ilie Sandu (21 ani) şi Daniel Sergiu Ciuta (20 ani) .

Din ancheta procurorilor DIICOT, a reieşit că toţi membrii grupării consumau zilnic etnobotanice, iar pentru a-şi procura bani, au decis să le şi comercializeze. În prima fază, s-au aprovizionat cu marfă de pe internet, însă ulterior şi-au făcut propriul laborator, într-o garsonieră din Oradea, unde prafurile erau preparate de Alexandru Cristian Indrei.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Oradea şi este al doilea, ca amploare, după cel în care a fost cercetată coordonat de doi foşti profesori de sport, fraţii Ciprian şi Ovidiu Iova din Oradea, destructurată în toamna anului 2012, tot de procurorii DIICOT Oradea.

În respectivul dosar, procurorii au cercetat 120 de persoane, clienţi fideli ai reţelei, care au cheltuit în perioada noiembrie 2011 - octombrie 2012, peste 1.242.122 lei pe drogurile vândute de fraţii Iova.

Procesul celor doi fraţi se desfăşoară tot la Judecătoria Oradea.