Primăria Oradea a depus miercuri la Ministerul Sănătăţii documentaţia completă pentru obţinerea titlului de staţiune balneară pentru circa 25% din suprafaţa municipiului.

Un titlu necesar

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, avizarea dosarului de către o comisie interministerială va dura câteva luni, iar acordarea titlului de staţiune ar urma să se facă spre sfârşitul anului prin Hotărâre de Guvern.

"De menţionat că Oradea este deja staţiune turistică de interes naţional, dar după ce va fi declarată şi staţiune balneară vom putea accesa noi fonduri UE, care vor fi la dispoziţie pentru proiecte cum ar fi cel privind construirea grădinii termale din Ioşia, podul pietonal din zona Parcului Brătianu care va face legătura cu Cetatea Oradea şi alte asemenea proiecte", a declarat Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune.

Staţiunea balneară Oradea

Jurca a fost însărcinat la începutul anului de către Consiliul Local să facă toate demersurile necesare pentru obţinerea de către oraş a titlului de staţiune balneară pentru o suprafaţă de circa 476,6 hectare.

Arealul cuprinde malurile Crişului Repede din amonte de Podul Constantin Prezan până în aval la podul de la şoseaua de centură din Rogeius, zona centrală cu clădirile-monument, viitoarea grădină termală din Ioşia şi mai multe zone verzi.

Specialiştii Institutului Naţional de Recuperare Medicală Fizică şi Balneoclimaterică au făcut în prima jumătate a anului o vizită în teren şi au luat probe de apă geotermală din Oradea. "Probele au fost analizate şi rezultatele lor au arătat că acestea au un factor curativ foarte bun, dar şi calităţi foarte bune pentru cura externă a mai multor afecţiuni", a transmis municipalitatea.

Obţinerea de către oraş a titlului de staţiune balneară ar uşura atragerea de către municipalitate şi agenţii economici de fonduri europene destinate staţiunilor de acest gen.