Municipiul Oradea a reatins la începutul lunii iunie nivelul de rating din anul 2007, înainte de declanşarea crizei economice. Conform unui comunicat al Primăriei Agenţia Internaţională Fitch a modificat în sensul majorării lor două calificativele de rating acordate municipiului la începutul lunii iunie a acestui an. "Calificativul pentru împrumuturile pe termen lung în valută a crescut de la BB+ la BBB-, iar pentru împrumuturile pe termen scurt în valută a crescut de la B la F3", se arată în comunicat.

Se întorc vremurile "bune"

Reprezentanţi ai conducerii municipalităţii spun că majorarea ratingului oraşului readuce Oradea la nivelul din anul 2007, înainte de declanşarea crizei economice, şi va permite angajarea de către oraş a unor credite la dobânzi mai avantajoase.

"Ratingul pentru Oradea a avut în vedere economia în curs de dezvoltare, planurile de investiţii durabile şi buna performanţă financiară, în ciuda flexibilităţii bugetare limitate şi creşterii serviciilor datoriei publice. Prin aceste cotaţii se atinge nivelul ratingului înregistrat de municipiul Oradea în anul 2007, înaintea apariţiei efectelor crizei economice", a spus Eduard Florea, directorul executiv al Direcţiei Economice din Primăria Oradea.

Recomandat investitorilor

Prin majorarea ratingului oraşului de la BB+ la BBB-, agenţia Fitch a făcut municipiul mult mai atractiv pentru investitori, acesta fiind cel mai mic rating la care se recomandă investiţia într-o ţară. Acest nivel de rating denotă un risc moderat de intrare în incapacitate de plată a oraşului fapt pentru care, în cazul în care va fi nevoie, Oradea se va putea împrumuta mai ieftin, la dobânzi mai avantajoase.

Revizuirea ratingului Fitch intervine la doar câteva zile după ce agenţia a majorat ratingul de ţară al României la BBB-, nivel la care se situează, printre altele, ţări precum Ungaria, Croaţia, Islanda, Portugalia şi Maroc.

Alături de Oradea a mai crescut în rating cu un grad şi municipiul Braşov, ambele oraşe având astfel posibilitatea să se crediteze în mod avantajos dacă vor dori să facă investiţii publice în drumuri, şcoli sau spitale.