Început de dimineaţă, la ora 10.00, programul pus la punct de Primăria municipiului Oradea şi de Consiliul Judeţean Bihor a stârnit curiozitatea a neaşteptat de mulţi orădeni care, în plus faţă de anii trecuţi, au ocupat nu doar partea centrală a Pieţei Unirii, ci şi scuarurile din vecinătatea Bisericii cu Lună, respectiv a statuii lui Emanoil Gojdu. Tot mai mult ca oricând până acum, orădenii veniţi la festivităţile de 1 Decembrie cu mic, cu mare, şi-au prins în piepturi cocarde tricolore şi în mâini au ţinut steguleţe roş-galben-albastre.

Ceremonia din faţa statuii ecvestre a lui Mihai Viteazu a început cu un Te Deum oficiat de un sobor de preoţi ortodocşi şi greco-catolici, şi condus de arhiereii celor două Episcopii, Prea Sfinţitul Sofronie Drincec şi Prea Sfinţitul Virgil Bercea.

O altă premieră remarcată de asistenţă a fost prezenţa liderilor UDMR Bihor, în frunte cu preşedintele Alexandru Kiss, cu preşedintele executiv Szabo Odon şi cu viceprimăriţa Rozalia Biro.

Tonul discursurilor l-a dat prefectul Gavrilă Ghilea, urmat de profesorul universitar Viorel Faur, după care a avut loc ceremonia de depunere a jurământului şi de înaintare la gradul de agent a absolvenţilor Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu din Oradea.

În momentul depunerii coroanelor de flori pe soclul statuii primului voievod unificator, cea dintâi delegaţie de politicieni care a făcut acest lucru a fost a organizaţiei judeţene a PSD.

Odată încheiat ritualul, a început seria spectacolelor, deschisă cu un concert de colinde de către Corul Liceului Teologic Ortodox Alexandru Roman şi continuată apoi de Corul Traian Moşoiu al cadrelor militare în rezervă şi în retragere, care a interpretat cântece patriotice şi ostăşeşti.

Cel mai gustat moment a fost tradiţionala defilare a militarilor din unităţile Ministerului Apărării şi din cele ale Ministerului de Interne, în acordurile marşurilor intonate de fanfara aceleiaşi Şcoli de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu.

În jurul orei 12.00, când în faţa Primăriei s-a dat "dezlegarea" la fasolea cu cârnaţi şi la vinul fiert, în Piaţa Unirii a continuat să cânte Ansamblul Folcloric Crişana, al Filarmonicii de Stat, alături de soliştii acestuia.

De altfel, Ansamblul Crişana are un spectacol şi în seara zilei de 1 Decembrie, programat de la ora 18.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor, alături de cunoscutul interpret Cristian Pomohaci, intrarea fiind liberă în limita locurilor.

În centrul oraşului, sute de orădeni au rezistat la cozi pentru a gusta fasolea făcută la cazan, în timp ce în Sala Traian Moşoiu a Primăriei veteranii de război şi cadrele militare în rezervă şi în retragere au fost poftite la un pahar cu şampanie şi o gustare.