Un studiu realizat de Asociaţia Energia Inteligentă arată că municipiul Oradea are cea mai ieftină energie termică din România în valoare reală, adică fără a fi luate în calcul subvențiile care scad tariful plătit de populație.

Cea mai ieftină 

Potrivit studiului AEI, care foloseşte date prezentate de primarul Florin Birta la sfârşitul lunii noiembrie 2022 - când a propus Consiliului Local Oradea menţinerea la 373 lei a preţului gigacaloriei plătite de populaţie, în condiţiile păstrării subvenţiilor -, încălzirea furnizată de Termoficare Oradea este mai scumpă decât cea cu lemne de foc ori gaze naturale, dar mai ieftină decât cea pe bricheţi sau palet din lemn ori curent electric.

În schimb, în cazul eliminării subvenţiilor, încălzirea furnizată în sistem centralizat în Oradea este cea mai ieftină.

„În situaţia în care nu ar exista subvenţii la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preţ la energie pentru încălzire", se menţionează într-un comunicat transmis miercuri de Asociația Energia Inteligentă.

Potrivit realizatorilor studiului, perspectivele sistemului centralizat de termoficare orădean sunt încurajatoare. „În situaţia în care acest sistem se va dezvolta prin creşterea numărului de consumatori şi a gradului de utilizare, este singurul sistem din cele prezentate care în viitor poate să aibă preţuri mai mici, toate celelalte venind în viitor cu preţuri mai mari", sunt de părere autorii studiului.

Subvenţii pentru ineficienţă

Pentru comparaţie, autorii studiului au menţionat situaţia din Bucureşti, unde subvenţiile de 64% din costul gigacaloriei acordate de administraţia locală fac ca încălzirea în sistem centralizat să fie cea mai ieftină decât încălzirea pe gaz sau altele.

„În opoziţie cu Oradea, în Bucureşti, în cazul păstrării subvenţiilor, cel mai ieftin sistem este sistemul de termoficare (cu o subvenţie de 64%!), iar în cazul eliminării subvenţiilor acceaşi termoficare s-ar găsi pe penultimul loc (n.r. fiind depăşită doar de încălzirea pe curent electric)", se menţionează în comunicat.

Autorii studiului opinează că, spre deosebire de Oradea, unde evoluţia preţului gigacaloriei este văzută ca fiind una descendentă, în Bucureşti, se anunţă scumpiri ale gigacaloriei.

„În Bucureşti viitorul nu poate să aducă decât creşteri de preţ pentru oricare dintre modurile de încălzire, iar păstrarea actualului sistem de subvenţii în termoficare, bazat pe creşterea subvenţiei proporţional cu creşterea ineficienţei, nu va aduce decât probleme şi mai mari în încălzirea locuinţelor şi, în final, frig în locuinţe, odată cu colapsul sistemului (acest scenariu a fost trăit de sute de mii de oameni în cele 250 de oraşe «n.r. din România» în care sistemul de termoficare a intrat în colaps în ultimii 25 de ani)", a transmis AEI.

Mai mulţi consumatori, costuri mai mici

Potrivit autorilor studiului, explicaţia acestei diferenţe între cele două oraşe, dincolo de investiţiile de peste 200 milioane euro făcute în sistemul de termoficare de către municipalitatea din Oradea, îl constituie numărul mare de consumatori deserviţi de operatorul centralizat din orașul de pe Crișul Repede.

„Secretul de la Oradea este piaţa, numărul mare de consumatori, 75% dintre consumatori fiind racordaţi la sistemul de termoficare. Oradea are cel mai mare procent de consumatori racordaţi la termoficare, ceea ce face să scadă costurile unitare şi să avem cele mai mici preţuri nesubvenţionate, dar cel mai important, să avem perspectiva reducerii în viitor a preţurilor la încălzire", se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii AEI sunt de părere că „preţul la energie se va dubla la fiecare din decadele următoare şi va aduce tot mai mulţi oameni la limita falimentului personal, dar mai ales va crea o adevărată problemă în ceea ce priveşte efectiv încălzirea locuinţelor în anul 2050”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!