Consiliul Local Oradea a hotărât joi, la propunerea primarului Florin Birta, menţinerea la acelaşi nivel a tarifului încălzirii, la 373 lei pe gigacalorie.
Dispute pe gigacalorie
Măsura a fost luată cu voturile consilierilor PNL. Prețul gigacaloriei este menținut la nivelul de iarna trecută, chiar dacă, potrivit unei decizii a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, citate în proiectul de hotărâre, preţul de producţie al gigacaloriei pentru populaţie în Oradea a scăzut de la 1 noiembrie cu circa 6%.
Consilierii UDMR s-au abţinut de la vot, în timp ce reprezentanţii PSD au votat împotrivă. „ANRE a aprobat o reducere de circa 6% a preţului de producţie pentru populaţie și totuşi decizia executivului este de a păstra actualele tarife, fără să scadă preţul gigacaloriei", a acuzat social-democratul Liviu Sabău Popa.
Pesedistul a mai spus că deşi prin investiţiile de peste 200 de milioane de lei făcute în ultimii ani în sistemul de termoficare pierderile s-au înjumătăţit la 25%, orădenii nu simt beneficiile. „Este îmbucurător (n.r. că s-au înjumătăţit pierderile), dar, din păcate, orădenii nu apucă să resimtă, pentru că avem acelaşi preţ ca şi cei care au pierderi de trei ori mai mari", a spus consilierul.
Afirmaţia social-democratului a fost sancţionată de consilierul Ioan Lezeu (PNL). „Nu puteţi spune că nu se simte nimic. Nu mai rămânem fără încălzire şi apă caldă zile în şir ca pe vremuri!", a spus liberalul.
Costuri relativ egale
Dincolo de disputa consilierilor, primarul Florin Birta şi-a argumentat menţinerea actualului preţ al gigacaloriei, arătând că în Oradea principalele surse de încălzire, în sistem centralizat, pe lemne, sau pompe de căldură costă cam la fel.
Edilul s-a folosit de exemplul unei case sau al unui apartament cu trei camere, care consumă cam 1,8 gigacalorii pe lună. „Încălzirea cu pompe de căldură, în funcție de performanța lor, costă fie 439 lei, fie 586 lei / lună, încălzirea pe lemne costă 628 de lei, pe gaz metan costă 649 lei pe lună, iar prin Termoficare costă 671 lei pe lună, deci prețurile sunt relativ egale (n.r. - mai degrabă apropiate)”, a spus primarul.
Birta a spus că relativa uniformizare a costurilor, indiferent de sursa de încălzire, este un lucru corect. „Asta înseamnă un echilibru şi o menţinere a tuturor cetăţenilor în cadrul aceleiaşi plafon. Nu e normal ca Primăria să îi subvenţioneze pe unii orădeni din banii plătiţi de toţi", a spus edilul.
„La limita de suportabilitate"
În plus, Birta a mai arătat că preţul gazului şi al lemnelor este plafonat şi subvenţionat de stat, în timp ce costul gigacaloriei este suportat de la bugetul local.
Mai mult, într-un singur an, Oradea a trebuit să dubleze efortul financiar pentru acoperirea subvenției, în contextul scumpirii gazului. „Dacă în anii 2018, 2019 şi 2020, subvenţia s-a menţinut la aproximativ 20 - 21 milioane de lei, în anul 2021 a crescut la 26,7 milioane de lei, iar în 2022 a ajuns la 49 de milioane de lei", a spus primarul.
Birta a insistat că „Primăria a mers cu subvenţia până la limita de suportabilitate" şi a ţinut să demonteze "mitul că Oradea are cel mai mare preţ al gigacaloriei".
Oradea plătește mai mult decât Clujul
Primarul Oradiei a arătat că, dacă preţul plătit de orădeni pentru gigacalorie este de 373 lei, diferenţa de 68 lei fiind suportată de la bugetul local, în Craiova aceasta costă 499 lei cu subvenţie de 203 lei, iar în Timişoara se vinde cu 438 lei, în condiţiile în care subvenţia este de 435 lei.
Preţuri mai mici au oraşe ca Arad, de 351 lei pe gigacalorie, cu subvenţie de 669 lei, şi Cluj-Napoca cu 278 lei, la care se Consiliul Local contribuie cu 481 lei.
Florin Birta a precizat însă că dacă în Oradea este racordată la reţeaua centralizată 75% din populaţia municipiului, în Arad depind de sistemul centralizat doar 34% din locuitori, iar în Cluj-Napoca doar 15% din populaţie, ceea ce face ca şi presiunea pe bugetul local să fie mai mică. „Clujul oferă o subvenţie de 481 lei pe gigacalorie pentru 21.407 locuitori racordaţi la sistemul centralizat, ceea ce înseamnă cam 10 milioane lei pe an din bugetul local. Oradea plătește 40 de milioane pe an din bugetul local pentru subvenție", a arătat Birta.
Gigacalorie la preţ fix
Potrivit Hotărârii de Consiliu Local adoptate joi, preţul de facturare a energiei termice către populaţie se va menţine la actualul nivel. Asta înseamnă un preţ de facturare către populaţie de 335 de lei pe gigacalorie pentru orădenii cu puncte termice proprii, racordaţi în reţeaua primară, şi 373 de lei pe gigacalorie pentru cei alimentaţi din reţeaua de distribuţie.
Trebuie menţionat că începând din acest an Guvernul a scăzut TVA-ul pe gigacalorie la 5% în lunile de iarnă, pentru ca în intervalul martie - octombrie să acesta să revină la nivelul de 19%. „Indiferent de valoarea TVA-ului, preţul va fi acelaşi, Primăria urmând să-şi mărească subvenţia în funcţie de creşterea sau reducerea TVA-ului", a spus Birta.
Concret, subvenţia Primăriei Oradea va fi de 60 de lei pentru orădenii racordaţi în reţeaua primară, prin propriul punct termic, atunci când TVA-ul este de 5%, respectiv de 113 lei în intervalul în care TVA-ul este de 19%.
Pentru orădenii alimentaţi cu energie termică din reţeaua de distribuție, subvenţia va fi de 68 de lei (TVA de 5%) şi 127 de lei (TVA de 19%).