Primăria orădeană se poate pregăti pentru absorţia a 10,9 milioane de euro. Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR Nord-Vest) a anunţat municipalitatea că Planul Integral de Dezvoltare Urbană (PIDU) a fost analizat în asamblul său şi declarat admisibil.

"Acest lucru înseamnă că ne putem pregăti pentru atragerea a aproape 11 milioane euro din fonduri europene. Acum urmează ca fiecare dintre cele nouă proiecte din PIDU să fie analizat separat, dar această aprobare este foarte importantă pentru că avem certitudinea că banii nu vor fi alocaţi altor oraşe. Dacă cumva un proiect este respins, îl înlocuim şi gata", a declarat pentru BIHOREANUL Marcel Boloş, directorul Direcţiei Dezvoltare Durabilă din cadrul Primăriei.

Planul Integrat depus de municipalitatea orădeană cuprinde proiecte privind reabilitarea centrului istoric al municipiului în vederea încurajării turismului. "Din 11 milioane de euro, cât a fost alocat Oradiei, nu puteam face prea multe, aşa că ne-am concentrat pentru început pe zona centrală" a spus Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Primăriei.

Cele nouă proiectele depuse se referă la refacerea unor imobile, dar şi la eliminarea pungilor de sărăcie din zona centrală, astfel încât asistaţii social relocaţi pe vremea comunismului în centrul oraşului să poată fi instituţionalizaţi sau ajutaţi să se întreţină singuri.

Lista celor nouă proiecte trecute în PIDU cuprinde: demararea celei de a doua etape de reabilitare Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic, revitalizarea Bisericii cu Lună, a Catedralei Greco-Catolice "Sfântul Nicolae" - etapa exterioară şi apoi interioară, respectiv a pasajului "Vulturul Negru", reabilitarea şi modernizarea Centrului de Îngrijire Copii din Piaţa 1 Decembrie, a centrului socio-medical din strada Simion Bărnuţiu, modernizarea centrului de îngrijire persoane vârstnice "Vasile Coman" şi implementarea unui proiect pilot de dezvoltare a unei reţele policentrice de turism cultural-religios "Locus festi sacri Varadi".