Aleşii bihorenilor au purtat joi o nouă bătălie în războiul teatrelor. După ce Prefectura a atacat în justiţie Hotărârile de înfiinţare a teatrelor Regina Maria şi Szigligeti adoptate în luna ianuarie, această din urmă instituţie va fi înlocuită cu Teatrul Maghiar Oradea. Majoritatea PNL-UDMR-PSD l-a sancţionat pe Lucian Silaghi (membru PDL, de profesie inginer silvic) pentru opoziţia faţă de separarea teatrelor, înlocuindu-l din funcţia de manager al Teatrului de Stat cu Daniel Vulcu (membru PNL, de profesie actor), în urma unui procedeu despre care Silaghi acuză că este profund ilegal.

Opoziţia prefectului Gavrilă Ghilea în chestiunea reorganizării instituţiilor de cultură subordonate Consiliului Judeţean păleşte în faţa tenacităţii cu care UDMR îşi doreşte un teatru maghiar la Oradea şi a loialităţii de care formaţiunea etnicilor maghiari se bucură din partea PNL şi PSD.

Încurcătură de la Prefectură

Pe 15 martie, cu câteva ore înainte de a transmite mesajul de prietenie al preşedintelui Traian Băsescu pentru comunitatea maghiară din Bihor, prefectul Gavrilă Ghilea ataca în justiţie Hotărârile de Consiliu Judeţean 4, 6 şi 7, privind reorganizarea instituţiilor de cultură, ce prevedeau desfiinţarea Teatrului de Stat şi a Teatrului Arcadia, şi înfiinţarea Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan (ulterior redenumită Teatrul de Stat Regina Maria) şi Instituţiei de Spectacole Szigligeti Szinhaz (redenumită după o lună Teatrul Szigligeti).

Cum, însă, prefectul - intenţionat sau din omisiune - nu a atacat şi HCJ 5 din 2011, care prevedea reorganizarea Filarmonicii de Stat prin transferul Ansamblului Crişana la teatrul românesc şi al Ansamblului Nagyvarad la teatrul maghiar, tocmai acest detaliu a justificat, la reuniunea de joi a CJ, o nouă Hotărâre, pentru înfiinţarea Teatrului Maghiar Oradea.

Motivul l-a explicat liderul grupului de consilieri UDMR, Szabo Odon. Acesta a afirmat că în baza HCJ 4, 6 şi 7 au luat fiinţă Teatrul Regina Maria şi Teatrul Szigligeti, numai că doar conducerea acestuia din urmă "s-a mişcat repede" şi a preluat Ansamblul Nagyvarad de la Filarmonică, în timp ce teatrul românesc n-a apucat să preia Ansamblul Crişana, care acum nu mai e al Filarmonicii.

Tocmai pentru rezolvarea acestei situaţii şi "întoarcerea" Ansamblului Crişana la Filarmonică, aleşii PNL, UDMR şi PSD au decis joi să anuleze HCJ 5, pe care prefectul n-a atacat-o în justiţie.

Avem Teatru Maghiar

Pe de altă parte, UDMR a arătat că nu-şi abandonează obiectivul înfiinţării unei instituţii de spectacole autonome, astfel că şi-a promovat pe ordinea de zi a şedinţei de joi propunerea de creare a Teatrului Maghiar Oradea.

În ciuda opoziţiei lui Ionel Avrigeanu, liderul grupului PDL, care a spus că nu mai înţelege nimic din sarabanda înfiinţării şi desfiinţării de instituţii de spectacole, totul fiind "o varză de Bruxelles", consilierii PNL, UDMR şi PSD au votat în favoarea înfiinţării Teatrului Maghiar Oradea, scorul fiind de 26 voturi "pentru" şi doar 8 "contra" (ale pedeliştilor).

Ca atare, Teatrul Maghiar Oradea va avea 128,5 posturi şi va funcţiona cu secţiile maghiare ale Teatrului de Stat, Szigligeti Ede, şi respectiv Teatrului Arcadia, Liliput, precum şi cu Ansamblul folcloric Nagyvarad de la Filarmonica de Stat.

Manager interimar a fost desemnată Czvikker Katalin, cea care - timp de nici două luni - a fost manager al Teatrului Szigligeti.

De asemenea, aleşii bihorenilor au votat, cu acelaşi scor de 26 la 8, şi rectificarea bugetului instituţiilor de cultură, "mutând" către Teatrul Maghiar Oradea fondurile aferente secţiilor maghiare de la teatrele de Stat şi Arcadia, precum şi banii pentru Ansamblul Nagyvarad.

Evaluat sau executat?

În războiul teatrelor s-a înregistrat şi prima victimă colaterală: Lucian Silaghi, reprezentantul PDL pus să conducă, în 1 iunie 2006, Teatrul de Stat Oradea, cu un contract de management valabil până în 1 iunie 2011.

Sub pretextul că la ultima evaluare Silaghi a luat o notă sub 7 (mai precis 3,13), consilierii majorităţii au votat înlocuirea lui cu două luni înainte de termen, cu actorul Daniel Vulcu, consilier local PNL şi fost, până acum, timp de nici două luni, manager al Instituţiei de Spectacole Iosif Vulcan, respectiv al Teatrului de Stat Regina Maria.

În timpul reuniunii, Silaghi a protestat faţă de înlocuirea sa, invocând faptul că a fost evaluat în mod ilegal, deoarece conform contractului de management evaluarea nu putea să-i fie făcută cu peste 150 de zile înainte să-i expire contractul. Într-o conferinţă de presă organizată ad-hoc după şedinţa CJ, Silaghi a declarat că procedura de evaluare în cazul său a fost demarată prin numirea comisiei de evaluare la 27 ianuarie, depunându-şi raportul de activitate pe 15 februarie şi fiind chemat să-l susţină verbal în faţa unei comisii pe 28 martie. "Am refuzat să mă prezint în faţa unei comisii care funcţionează ilegal şi am comunicat acest lucru conducerii Consiliului Judeţean", a declarat Silaghi.

De profesie inginer silvic, el s-a arătat indignat şi de faptul că preşedintele comisiei care l-a evaluat este Florin Birta, preşedintele CSM Oradea. "M-a întrebat despre spectacolul "Mecibeci" pentru că nu ştia despre piesa Macbeth a lui Shakespeare", l-a ridiculizat Silaghi pe tânărul liberal, anunţând totodată că va da în judecată Consiliul Judeţean.