Proiectul de modernizare al CET-ului orădean intră în linie dreaptă. Experţii Comisiei Europene au aprobat miercuri, la Bucureşti, proiectul municipalităţii de achiziţionare a unei turbine pe gaz cu o putere instalată de 20 MWT, a trei cazane pentru apă fierbinte şi înlocuirea Magistralei 1 din zona bulevardului Dacia şi a Magistralei 3 din Bulevardul Ştefan cel Mare.

La întâlnirea de la Ministerul Mediului au participat reprezentantul Comisiei Europene (CE) în Comitetul de Monitorizare al POS Mediu, Benoit Nadler, consultanţi şi experţi tehnici ai CE şi ai Ministerului Mediului, primarul Ilie Bolojan, şeful Direcţiei Dezvoltare Durabilă (DDD), Marcel Boloş, directorul tehnic al Electrocentrale, Daniel Francisc, şi angajaţi ai municipalităţii care au lucrat la proiect.

În urma întâlnirii, experţii europeni au dat undă verde finanţării proiectului cu unele amendamente. Reprezentanţii CE au cerut clarificări suplimentare pentru a se asigura că banii contribuabilului european nu se vor irosi în acest proiect. „CET-ul va trebui să îşi reducă pierderile de pe reţeaua secundară de la 40-50%, cât este în prezent, la doar 15%, Primăria va trebui să îşi asume faptul că va continua subvenţionarea energiei termice în cazul în care Guvernul o va retrage, iar actualul operator, Electrocentrale, va trebui să devină mai eficient", a declarat primarul Ilie Bolojan.

CET-ul se eficientizează sau se închide!

Marcel Boloş, directorul DDD, a afirmat că toate măsurile asiguratorii cerute de experţii europeni vor fi cuprinse într-un plan de acţiune care va fi ataşat proiectului înainte de a fi trimis Comisiei Europene spre aprobare finală. Prin acest document, municipalitatea se va obliga să investească în următorii 10-15 ani circa 100 milioane de euro, din fonduri proprii şi guvernamentale, pentru reabilitarea reţelelor de termoficare în vederea reducerii pierderilor, iar Primăria se va obliga să subvenţioneze din fonduri proprii costul gigacaloriei furnizate populaţiei în cazul în care bugetul central îşi va retrage sprijinul financiar.

„În ceea ce priveşte creşterea bonităţii Electrocentrale, conducerea societăţii va trebui să ia măsuri de redresare a unităţii pentru că, în caz contrar, ne-am asumat responsabilitatea de a organiza o licitaţie internaţională în urma căreia noua centrală va fi dată în administrare unui operator privat", a avertizat directorul.

Primărie cumpăr CET!

Marcel Boloş a mai spus că Primăria a primit undă verde pentru a anunţa pe SEAP intenţia organizării unei licitaţii în vederea achiziţionării unei centrale termice pe gaz şi a celor două cazane cu apă pentru ca, după semnarea contractului de finanţare, cel târziu în primăvara anului viitor cumpărarea utilajelor să poată fi perfectată. Anunţul de licitaţie va fi făcut public deja săptămâna viitoare.

Modernizarea CET-ului este unul dintre cele mai importante proiecte pregătite de municipalitate şi este menită să asigure confortul termic al orădenilor în sezonul rece, inclusiv după retragerea subvenţiei la energia termică, când preţul gigacaloriei ar urma să crească.

Ea a fost stabilită prin masterplanul pe termoficare al municipiului şi este imperativ necesară întrucât actualul CET, construit în 1966, funcţionează poluant şi ineficient, pe bază de combustibili fosili, iar conform standardelor de mediu asumate de România centralele pe cărbuni vor trebui închise în următorii doi ani sau dotate cu filtre performante, extrem de costisitoare.

Investiţia în noua centrală termică se ridică la circa 70 milioane de euro şi va fi suportată în proporţie de 50% din fonduri europene, 45% din fonduri guvernamentale şi 5% din bugetul local.