În organizarea SMURD Bihor şi Primăriei Oradea, cea de-a şasea Conferinţă Naţională de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale a început joi, într-un cadrul festiv, la Hotelul Internaţional din Băile Felix. La eveniment participă 1.200 de medici, asistente, pompieri şi specialişti în comunicarea în situaţiile de urgenţă, din ţară şi străinătate, lucrările Conferinţei fiind deschise de secretarul de stat Raed Arafat şi dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor.

"Dacă în urmă cu două decenii încă discutam cum să facem descarcerarea unei persoane rănite într-un accident rutier, în ultimii ani dezbaterile sunt despre intervenţiile integrate în situaţii de urgenţă colective. Discuţiile profesioniştilor contribuie în fiecare an la îmbogăţirea experienţei tuturor celor din sistemul medicinei de urgenţă", a subliniat progresul înregistrat de această specialitate medicală în România secretarul de stat Raed Arafat.

În contextul în care cea mai nouă provocare pentru sistemele sanitare din întreaga lume este reacţia la răspândirea virusului Ebola, pentru care - aşa cum se ştie - deocamdată nu a fost descoperit niciun vaccin şi niciun antidot, dr. Arafat a ţinut să precizeze că şi România s-a aliniat eforturilor statelor civilizate, luând măsuri de protecţie şi elaborând proceduri ce prevăd activităţile care trebuie executate în cazul în care o persoană este suspectată pe teritoriul României de contaminarea cu acest virus.

Arafat a afirmat că în toată ţara există spaţii unde un eventual suspect ar putea fi izolat până în momentul în care analiza probelor biologice, care se efectuează în Germania, ar confirma sau infirma un diagnostic. În acest caz, a mai spus secretarul de stat, inclusiv la Spitalul Judeţean din Oradea ar fi amenajat un asemenea spaţiu, iar în cazul confirmării unui diagnostic pozitiv bolnavul ar fi transportat cu o aşa-numită "izoletă", o maşină cu un container special, lângă Bucureşti, unde urmează să fie amenajat un spital militar de campanie.

Cu ocazia Conferinţei Naţionale, în parcarea Hotelului Internaţional au fost expuse şi câteva modele de autospeciale pentru intervenţii în situaţii medicale şi salvări în situaţii de urgenţă, inclusiv fabricate de Dacia prin adaptarea modelelor Dokker şi Duster.