Sediul Asociaţiei Oradea Civică, organizaţie "născută" din protestele orădenilor după OG 13/2017, a găzduit miercuri două "poveşti" despre politizarea instituţiilor publice.

"Te scuipai de două ori în oglindă..."

Una l-a avut ca protagonist pe actorul şi regizorul Daniel Vulcu, recent mazilit de şefii Consiliului Judeţean Bihor de la conducerea Teatrului Regina Maria sub pretextul unei evaluări la care managerul nu a reuşit să "smulgă" comisiei de examinare decât nota 6,98.

Fără a se lamenta, dar acid faţă de mai-marii Consiliului Judeţean, Daniel Vulcu a povestit despre aportul său la Revoluţia paşnică din Oradea din decembrie 1989, afirmând că a fost şi el un "emanat" al acesteia, iar în 1990 Partidul, care tocmai îşi schimbase numele din PCR în Frontul Salvării Naţionale, l-a "chemat să fiu parlamentar". "Te scuipai de două ori în oglindă, dar apoi te aranjai", a spus Vulcu despre compromisul pe care l-ar fi făcut dacă accepta oferta, în loc să devină – cum se ştie – simplu membru PNL.

"Am fost un politician amator, dar un director de teatru profesionist", a spus Vulcu, amintind perioada în care a devenit director al Teatrului Regina Maria, înlocuind un reprezentant PDL de profesie inginer silvicultor (anume Lucian Silaghi, fost membru PNŢCD, păstrat şef la Direcţia de Cultură Bihor sub protecţia UNPR), care la instalare ar fi întrebat "unde sunt birourile actorilor".

"Când a ajuns PNL la putere mi-am dorit să fiu director pentru că nu mai puteam accepta panta descendentă pe care se afla teatrul. Da, recunosc, din acest punct de vedere am fost (n.r. – sprijinit) politic. Dar am dat un concurs la care se putea prezenta oricine", a mai spus Vulcu.

Acesta a adăugat că, după ce şefii Consiliului Judeţean l-au mazilit, nu e exclus să scrie o piesă cu titlul "Ciuma roşie". "Eu am cu ce mă mândri la plecarea din poziţia de manager, modalitatea lor de a face lucrurile a fost deplorabilă", a spus Vulcu.

De trei ori "şuntat"

Un alt bihorean care şi-a spus "povestea" de victimă a politizării instituţiilor publice a fost Adrian Marcon, un aleşdean care de anul trecut până în prezent a fost "picat" de trei ori la tot atâtea concursuri de angajare ca ambulanţier la Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor.

Prima oară, aşa cum de altfel BIHOREANUL a scris anul trecut, Marcon a fost depunctat pentru o presupusă eroare la proba practică, de condus ambulanţa în oraş, iar a doua oară, tot anul trecut, în iulie, nici n-a fost primit în concurs, deoarece una dintre condiţii a fost "mutilată" pentru o angajare aranjată.

Concret, deşi legislaţia impune ca un ambulanţier să aibă minim 6 ani vechime ca şofer, SAJ Bihor a modificat acest criteriu, impunând pentru angajare minimum 3 ani de vechime ca şofer... pe ambulanţă. "Asta ca să poată participa o singură persoană, care era angajat la Ambulanţa privată Pelican. Eu n-am putut nici măcar să mă înscriu!", a acuzat Marcon, care este şofer profesionist.

Al treilea concurs "cu dedicaţie", a spus bărbatul, a avut loc anul acesta în ianuarie, când a fost depunctat abuziv la o probă teoretică.

Marcon a afirmat că a prezentat cazul inclusiv prefectului Ioan Mihaiu, dar în loc ca acesta să impună respectarea legii, s-a mulţumit doar să-i recomande să se adreseze justiţiei. "Mi-a spus să apelez la o instanţă de judecată", a povestit bărbatul.

SAJ Bihor are trei directori, toţi trei membri PSD: dr. Liciniu Venter (manager), Liviu Sabău Popa (director financiar contabil) şi Adrian Stângă (director tehnic).

Angajaţii CJ sprijină politicienii penali

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Oradea Civică, Sebastian Duma, a afirmat că politizarea instituţiilor publice, pe care a mai acuzat-o, se accentuează, ca dovadă şi "cazurile" Vulcu şi Marcon.

Duma a spus că organizaţia pe care o reprezintă militează pentru depolitizarea instituţiilor şi a vorbit despre experienţa prin care a trecut la şedinţa de săptămâna trecută a Consiliului Judeţean, unde o mână de funcţionari au pus presiune asupra opoziţiei să voteze bugetul ca să-şi ia salariile, dar au reacţionat negativ la invitaţia de a semna iniţiativa "Fără penali în funcţii publice".

Cum se ştie, aceasta a fost semnată numai de consilierii judeţeni ai PNL, în timp ce toţi reprezentanţii UDMR, PSD şi ALDE, cu excepţia lui Pasztor Sandor, au refuzat, la fel procedând şi funcţionarii prezenţi în sală.

"I-au repudiat pe colegii mei, le-au spus să plece şi au refuzat şi ei să semneze. Aceşti oameni, conform statutului funcţionarului public, nu ar fi avut voie să facă politică. Noi nu vom reuşi să asanăm moral societatea cu asemenea oameni. Administraţia e profund politizată, aceşti oameni fac politică în mod făţiş. Refuzând să semneze iniţiativa, îi sprijină pe politicienii penali. Este de presupus că şi-au obţinut şi ei posturile prin alte merite decât cele profesionale. Armata credincioasă a politicienilor sunt astfel de oameni din administraţia publică", a spus preşedintele Oradea Civică.