Oradea a intrat în rețeaua „European Energy Award” (Premiul European de Energie), dedicată orașelor certificate că sunt sustenabile. Acest instrument este un criteriu de eligibilitate pentru primăriile care vor dori să acceseze fonduri elvețiene.

Certificatul a fost înmânat primarului Florin Birta, vineri, la Oradea, de către reprezentanții organizației Romania Green Building Council, aceiași care au făcut un audit în municipiu.

Analiza a urmărit șapte domenii de eficiență energetică ce țin de Primăria Oradea: planificarea dezvoltării și strategii, facilitățile din clădirile municipale, managementul deșeurilor, mobilitate, organizare internă, modalitățile de comunicare și cooperare și adaptare la schimbări climatice. 

La finalul auditului, Oradea a primit un punctaj de 46,2%, care, printre localitățile astfel analizate din România, este cel mai mare. Trebuie precizat însă că, până acum, Romania Green Building Council a făcut audituri de acest gen în puține primării: Vama Buzăului, Iași, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Turda, Gherla, Sighetu Marmației și Buteni.

„Asta înseamnă că ceea ce am făcut până acum în Oradea am făcut bine și că ceea ce vom face de acum înainte, cu sprijinul tuturor celor implicați, vom face și mai bine, pentru a încerca să atragem și mai multe fonduri europene, elvețiene, norvegiene, mai ales în domeniul energiei, care este un domeniu important pentru noi toți”, a declarat primarul Florin Birta.

Edilul a spus și că auditul va fi făcut public de Primărie, pe site-ul propriu, astfel încât oricine să poată vedea cum a fost evaluată Oradea.

La ceremonia de vineri au participat și reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România, care au anunțat că noul program de finanțare cu fonduri elvețiene va fi lansat, cel mai probabil, în toamnă. Acesta va fi primul Program de Cooperare Elvețiano-Român în care Primăria Oradea va fi eligibilă să participe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!