Există un joc pe smartphone în care o fetiţă surprinsă desenând cu spray pe garniturile de metrou e fugărită dintr-o gară de paznic şi de un câine rău. Micuţa încearcă să scape pe skateboard, sare şi face tumbe printre trenuri, acumulând puncte, spre amuzamentul jucătorilor...

În viaţă nu este, însă, ca-n jocuri. Realitatea e chiar enervantă. Localitate cu pretenţii de oraş turistic, Oradea s-a umplut cu graffiti ca un ghetou, iar autorităţile nu fac nimic pentru limitarea măzgăliturilor. De parcă n-ar vedea nemulţumirile orădenilor...

"Cât să mai tolerăm?!"

Aproape că nu este zonă din oraş, de la pasajele pietonale din Rogerius şi Podul Carol până la blocurile din Centrul Civic şi clădirile din strada Republicii, care să fi scăpat nemâzgălită. "Până când să mai tolerăm pasivitatea autorităţilor?! Petiţii la Primărie am scris degeaba", a reclamat un orădean BIHOREANULUI. Omul are dreptate să fie indignat. Orice trecător ieşit la plimbare poate vedea că lucrurile au scăpat de sub control!

În Rogerius, pasajul de sub bulevardul Dacia din zona "Zigzag" e plin de fircălituri neinteligibile şi înscrisuri "Dari + Carina" sau "Parkour Samin", pasajul de lângă magazinul Profi are pereţii mânjiţi cu "semnături" de genul "Bubu", "Haita" ş.a., iar multe blocuri au pereţii iscăliţi multicolor.

Vandalii cu pretenţii de artişti stradali spurcă orice perete curat. Inaugurat în noiembrie 2016, pasajul ce leagă strada Secarei de bulevardul Ştefan cel Mare a fost mânjit după doar câteva zile cu inimioare, capete, zvastici şi mesaje de genul "Denis şi Denisa", "4 ever" şi tragicul "Te rog, nu mă lăsa pradă demonilor care aşteaptă în mintea mea".

Spray pe Oradea

Exemplele ar putea continua în strada Republicii, cu pasajul de la gară, unde autori necunoscuţi au mânjit pereţii cu mesajul "M***: Oradea - Iaşi - Galaţi" chiar sub camera de supraveghere, dar şi cu cel din bulevardul Magheru, unde înscrisurile s-au întins pe cam toate clădirile. În Centrul Civic, blocurile turn care domină şanţul Cetăţii au pereţii mânjiţi cu desene şi mesaje, clădirea Colegiului Gojdu are tot felul de înscrisuri, zidul de sprijin de pe malul Crişului la fel, iar iscălituri neinteligibile inundă şi cartierele Nufărul şi Ioşia.

Gabriel Bako jr, patronul Galeriei Visual Kontakt, autointitulat MiloiaCulmea tupeului, vandali cu pretenţii de artişti precum Etal şi Muian şi-au marcat cu vopsea, primul numele, iar al doilea moaca, inclusiv pe clădirile din strada Republicii, în plin centru istoric. Primul, rămas neidentificat, nu a fost sancţionat niciodată, iar al doilea, pe numele său Gabriel Bako jr (foto), patronul Galeriei Visual Kontakt, autointitulat Miloia, a fost amendat în urmă cu trei ani cu... 100 lei. Cât să-l încurajeze!

Lege există!

Situaţia este cu atât mai revoltătoare cu cât reguli există! În ianuarie 2016 Consiliul Local a împuternicit Poliţia Locală să aplice sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor Legii 554/2003 privind asigurarea aspectului estetic al localităţilor. Potrivit acesteia, vandalii riscă amenzi de 500 lei, plus obligativitatea aducerii imobilului la starea iniţială, ceea ce poate însemna cheltuieli de mii de lei.

Cu toate acestea, în ultimii doi ani, cei 70 de poliţişti locali au descoperit doar două vandalizări prin graffiti, din care una singură cu identificarea autorilor. Sesizaţi telefonic, agenţii au prins în mai 2016 doi tineri mâzgălind peretele fântânii arteziene din intersecţia străzii Eroul Necunoscut cu bulevardul Dacia. "Cei doi au fost amendaţi fiecare cu 1.500 lei pentru că, pe lângă vandalizarea făcută, consumau băuturi alcoolice pe domeniul public. Suplimentar, au fost obligaţi la curăţarea desenelor făcute", afirmă directorul Poliţiei Locale, Cristian Beltechi.

Apoi s-a lăsat liniştea. Ocupaţi cu supraimpozitarea clădirilor şi a terenurilor neîngrijite sau cu sancţionarea şoferilor care parchează pe trotuar din cauza lipsei parcărilor, poliţiştii locali n-au mai dat nicio amendă pentru graffiti. Şi în curând nici nu vor mai putea, pentru că toţi pereţii din oraş vor fi plini!

Spălat de mântuială

şeful compartimentului Servicii Publice şi Spaţii Verzi din Primărie, Mircea StejeranPe lângă faptul că nu sancţionează vandalii, municipalitatea nici nu curăţă în urma lor. "În fiecare an organizăm măcar o acţiune de spălare a desenelor graffiti din pasajele orădene", spune şeful compartimentului Servicii Publice şi Spaţii Verzi din Primărie, Mircea Stejeran (foto). Adică aproape deloc! Reprezentanţii municipalităţii evită acţiuni de anvergură pentru că acestea necesită soluţii scumpe, de circa 50 lei/litru, în condiţiile în care un pasaj "înghite" chiar şi 60 de litri, multă muncă brută, iar rezultatul nici nu rezistă.

În urmă cu un an, Primăria a curăţat Pasajul Magheru cu sprijinul Romprest, iar luna trecută l-a salubrizat pe cel de sub bulevardul Dacia cu sprijinul Cif, într-o campanie condusă de fostul jurnalist Lucian Mândruţă. Efectele sunt, însă, nesemnificative. Pasajul Magheru a fost mâzgălit imediat la loc, iar cel din Dacia arată la fel ca înainte! "Voluntarii au curăţat doar podeaua", explică viceprimarul Florin Birta.

Sancţiuni fără sancţionaţi

Florin Birta, viceprimar OradeaOcupată cu săpături, defrişări, asfaltări şi betonări, municipalitatea nu are resurse disponibile pentru înlăturarea mizeriilor grafice şi, la fel ca în cazul vandalizărilor de coşuri de gunoi, bănci sau corpuri de iluminat, nici pentru prevenirea lor. "Nu putem pune câte un poliţist sau câte o cameră de supraveghere lângă fiecare pod, pasaj sau bulevard", spune Birta (foto).

În schimb, viceprimarul ameninţă vandalii cu sancţiuni exemplare. "Va fi destul să fie prinşi unul sau doi, amendaţi şi puşi să cureţe la loc, iar ceilalţi se vor gândi de două ori înainte să se pună pe spoit". Că lucrurile nu stau deloc aşa o vede orice orădean, la o simplă plimbare în oraş. Sau, mai precis, îi sare în ochi...


ANULAT
Doar promisiuni

Sebastian Lascu, consilier județean în Bihor, fost consilier local OradeaÎn vreme ce Primăria ameninţă să sancţioneze drastic orice vandal, grafferii au la rândul lor motive să fie supăraţi. Susţinătorii artei stradale au cerut de ani de zile un spaţiu unde să se poată exprima. În 2016, la propunerea liberalului Sebastian Lascu (foto), pe atunci consilier local, Consiliul Local a hotărât organizarea unui concurs de profil cu premii în valoare de 10.000 lei în pasajul de sub bulevardul Magheru. Primit cu entuziasm, concursul nu a mai avut loc, însă, niciodată. "Pasajul urmează să intre în reabilitare cu ocazia realizării tunelului care va lega Parcul Traian de strada Aleea Ştrandului, iar desenele s-ar fi distrus", explică viceprimarul Florin Birta. Dar nici alt spaţiu nu a fost pus la dispoziţie...