Punctele de forţă ale unei localităţi sunt gara, aeroportul şi piaţa centrală. Dacă primele două sunt poarta de intrare care îi formează vizitatorului o primă impresie, cea de-a treia este cartea de vizită care îi fixează imaginea făcută. Iar judecând după asta, Oradea nu are o faţă prea prezentabilă!

Pentru a reda zonei centrale a oraşului strălucirea de odinioară, municipalitatea vrea să investească 4 milioane de euro din fonduri europene în reabilitarea pieţelor Unirii şi Ferdinand.

La refăcut!

01 Marcel Bolos.jpgAngajaţii Direcţiei Dezvoltare Durabilă din cadrul Primăriei lucrează de zor la un proiect vizând atragerea de fonduri pentru reabilitarea pieţelor Unirii şi Ferdinand din zona centrală a oraşului. "Cele două pieţe au de zeci de ani un aspect neîngrijit, începând de la corpurile de iluminat public şi terminând cu mobilierul urban, iar acest lucru trebuie să se schimbe", spune Marcel Boloş (foto), şeful Direcţiei.

Directorul estimează costurile cu reabilitarea celor două pieţe din zona centrală la circa 4 milioane de euro şi spune că proiectul va fi depus spre finanţare prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest în cel mult o lună. Acesta vizează reabilitarea infrastructurii pieţelor, de la reţele de utilităţi până la drumuri şi pavaje, reamenajarea zonelor verzi astfel încât vegetaţia să nu acopere faţadele clădirilor, reabilitarea statuilor existente şi amplasarea de fântâni arteziene cu jocuri de apă.

Se caută soluţii

01 Dumitru Sim.jpgPentru a-şi recăpăta farmecul de odinioară, cele două pieţe vor fi refăcute după planurile de la începutul secolului XX. "Am organizat deja licitaţie pentru un studiu de soluţii pentru reamenajarea celor două pieţe. Acesta va trebui să ne spună tot, de la modul în care se va face acoperirea carosabilului, cu pavaj sau dale, până la zonele de acces exclusiv pietonal", zice managerul de proiect Dumitru Sim (foto), şeful biroului Turism, Cultură şi Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Dezvoltare Durabilă.

Funcţionarul spune că studiul va recomanda inclusiv cum trebuie să arate spaţiile verzi. "Este aberant ca tot felul de arbuşti să acopere faţadele celor mai frumoase clădiri din oraş. În urmă cu câţiva ani, când o conferinţă a reunit la Oradea cei mai buni urbanişti din Europa, aceştia ne-au şi întrebat: Ce caută pădurea aceasta aici?", relatează Sim.

Pentru a-şi recăpăta strălucirea de pe vremuri, în scuarurile din zona centrală vor fi amenajate grădini în stil baroc şi secession. În ton cu arhitectura oraşului şi parfumul său iniţial...


NUMAI PENTRU PIETONI
Accesul tuturor vehiculelor interzis!

Reamenajarea pieţelor din zona centrală a Oradiei face parte dintr-un proiect mai ambiţios al Direcţiei Dezvoltare Durabilă de amenajare a unei artere pietonale pe direcţia străzii Republicii, Piaţa Ferdinand, Piaţa Unirii, strada Vasile Alecsandri, cu ieşire la Catedrala Episcopală Ortodoxă prin Parcul 1 Decembrie. "Oradea va fi cu adevărat un oraş turistic atunci când în faţa Teatrului de Stat sau pe strada Vasile Alecsandri vor exista terase de la care turiştii vor putea admira oraşul în linişte", spune Dumitru Sim.

Principala provocare a acestui proiect stă în devierea circulaţiei astfel încât zona centrală a oraşului să rămână pietonilor fără a îngreuna traficul şi aşa sufocant din municipiu.