În prezenţa managerului Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, şi a şefei Secţiei de Imagistică a acestuia, dr. Liana Toc, dar şi a unui director de la firma furnizoare, luni a fost prezentată jurnaliştilor o nouă reuşită din programul de modernizare a spitalelor orădene, cel mai de succes din întreaga ţară.

De data aceasta, "vedetă" a fost cel mai nou echipament pentru radiologie, de tip Discovery XR 56, an de fabricaţie 2014, cel mai performant existent în lume la această oră, iar în Europa de Est unic, fără "pereche" nu doar în România, ci în nicio altă ţară din fostul lagăr socialist.

Conform prezentării făcute de dr. Liana Toc, instalaţia este extrem de specială prin mai multe caracteristici şi avantaje. Astfel, dispune de doi detectori de tip FlashPad, ceea ce înseamnă că are senzori pentru radiografiere atât în masa orizontală pe care stă pacientul în timpul investigaţiei, cât şi în partea verticală, mobilă.

De asemenea, acest braţ mobil nu mai este dirijat mecanic, de către un operator care trebuie să stea alături, în sala de investigare, ci printr-un joy-stick, din camera de comandă alăturată, ceea ce înseamnă automat atât un plus de eficienţă, cât şi de protejare a personalului, detalii esenţiale în condiţiile în care cei 7 medici şi 13 asistente de la Radiologie investighează zilnic între 110 şi 130 de pacienţi (fără cei aduşi prin Unitatea de Primire a Urgenţelor).

Şi mai importante sunt, însă, două alte atuuri ale instalaţiei: dată fiind mobilitatea braţului, el oferă dintr-o singură rotire mai multe imagini anatomice ale corpului pacientului, astfel că acesta suportă o mult mai mică doză de radiaţii, în timp ce rezoluţia imaginilor este de cea mai bună calitate.

Mai mult, aparatul poate radiografia concomitent mai multe părţi ale corupului, de pildă pieptul, abdomenul, membrele şi coloana vertebrală, fiind capabil ca dintr-o singură expunere să "descompună" imaginile care îi sunt necesare medicului sau medicilor de diferite specialităţi (de pildă, din aceeaşi radiografie se pot edifica şi pneumologul, şi ortopedul). Acurateţea imaginilor permite, de asemenea, o precizie fără precedent şi în conceperea şi ajustarea dispozitivelor de protezare ortopedică, dar şi posibilitatea de a efectua expuneri tridimensionale în aplicaţii pulmonare, medicii putând da ca atare un diagnostic fără a mai fi necesară ulterior şi investigarea CT.

"Am decis achiziţia aparatului pentru că cel aflate în uz dădea semne de oboseală şi am dorit să prevenim o situaţie de criză, dar şi să asigurăm colegilor cele mai bune instrumente pentru a putea lucra la nivel de performanţă", a explicat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean. "Întregul personal al secţiei va urma cursuri de pregătire pentru utilizarea noii instalaţii", a adăugat şi dr. Liana Toc, şefa Secţiei de Imagistică a unităţii.

Construit în Franţa în acest an şi livrat de compania Medist Imaging, noul aparat de radiologie digitală completează alte dotări de top ale Secţiei de Imagistică, precum cele două CT-uri, RMN-ul, mamograful digital şi osteodensimetrul de tip Dexa. El a costat 1,449 milioane lei (cu TVA) şi a fost achitat din veniturile proprii ale Spitalului Judeţean şi din contribuţia Primăriei Oradea.