Consiliul Local a aprobat miercuri cu unanimitate de voturi contractarea de către municipalitate a unei linii de credit de 100 de milioane de lei pentru confinanţarea a 17 proiecte europene, în valoare totală de 489 milioane lei.

Bani pentru proiecte

Linia de credit care va fi deschisă de municipalitate va presupune patru ani de trageri şi rambursări multiple, în funcţie de necesar, şi şase ani de rambursări de la încheierea perioadei de tragere.

„În condiţiile contractării de către municipiu a acestei finanţări, gradul de îndatorare al municipiului Oradea se menţine sub limita legală de 30% din veniturile proprii, atingând un maxim estimat de 15,97% în anul 2023, incluzând şi cofinanţările la proiecte cu fonduri europene nerambursabile”, se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

Pe lista celor 17 proiecte europene care vor fi cofinanţate din împrumutul luat de municipalitate se numără restaurarea Casei Darvas, a Muzeului Masoneriei şi a zidurilor Cetăţii, construirea creşei şi grădiniţei din Parcul Industrial 1. Toate vor fi derulate în perioada 2014 – 2020.

Banii orădenilor

Liderul grupului UDMR, Kirei Melinda, a atras atenţia că municipalitatea vine să ceară aprobarea unui credit, în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut s-a chinuit să facă plăţi pentru a goli visteria.

În replică, primarul Ilie Bolojan a spun că nu exclude varianta ca Primăria să facă la fel şi anul acesta. „Anul trecut ne-am grăbit să rambursăm împrumuturile, pentru că guvernul s-a gândit să ne ia banii. Primăria Constanţa a rămas cu 40 milioane euro în cont şi a pierdut 20 milioane de euro”, a explicat edilul.

Edilul a anunţat că va convoca o nouă şedinţă de Consiliu Local pentru data de 19 decembrie, iar pe ordinea de zi s-ar putea să se regăsească propuneri similare.

Bolojan a spus că municipalitatea este obligată la astfel de măsuri pentru a-şi proteja veniturile constituite din banii orădenilor, în condiţiile în care modificările de legislaţie operate la nivel central de guvernarae PSD-ALDE face tot mai mică previzibilitatea bugetară pentru anul 2019.

"Să fie mai mare"

Printre consilierii locali care au mai luat cuvântul pe tema creditului s-a numărat Adrian Negrea (PSD), care a propus ca municipalitatea să ia un credit chiar mai mare de 100 milioane lei.

„Având în vedere volumul mare de lucrări care vor fi derulate în perioada următoare şi valoarea acestor lucrări de peste 500 milioane lei, s-ar putea ca suma să nu fie suficientă”, a afirmat social-democratul.

Mai mult, consilierul a spus că majorarea valorii împrumutului este în avantajul municipalităţii, pentru că dobânzile cresc invers proporţional cu suma creditată. "Când creditul este mai mare, dobânda este mai mică, iar când suma împrumutată este mai mică, dobânda este mai mare”, a explicat Negrea.

Cu posibilitate de majorare...

Spre surprinderea asistenţei, primarul Ilie Bolojan i-a dat dreptate consilierului PSD, dar a cerut Consiliului Local ca deocamdată să aprobe creditul la nivelul propus de municipalitate.

„Este posibil ca domnul Negrea să aibă dreptate. Propunere noastră este să aprobăm hotărârea în forma în care a fost propusă, iar dacă realităţile vor arăta că este nevoie de sume suplimentare, să luăm o astfel de decizie în cea de-a doua jumătate a anului viitor”, a spus edilul.

Bolojan a precizat că formula privind majorarea dobânzii invers proporţional cu volumul creditului este aplicată de bănci doar împrumuturilor făcute mediului privat. Pentru administraţiile locale, dobânzile creditelor sunt calculate în funcţie de rating-ul localităţii.

Spre exemplu, ratingul acordat la începutul lunii decembrie de agenţia Fitch municipalităţii orădene a fost de "BBB minus", primul acordat localităţilor recomandate pentru investiţii.