1927.  O catedrală pentru Oradea

Deşi comunitatea credincioşilor ortodocşi era destul de redusă în Oradea, existând o singură astfel de biserică, în Velenţa, la sfârşitul secolului 18 se dorea construirea unei catedrale ortodoxe în oraş. Lucrările au început în anul 1784 în actuala Piaţă a Unirii, fiind vorba despre Biserica Adormirea Maicii Domnului, cunoscută azi drept Biserica cu Lună.

Inaugurat în 1790, lăcaşul a servit drept catedrală ortodoxă a Oradiei timp de peste două sute de ani. După Marea Unire, numărul credincioşilor ortodocşi din oraş a crescut continuu, iar Biserica cu Lună era socotită neîncăpătoare. Astfel, în anii ´30, în perioada fastă a episcopului Roman Ciorogariu, respectiv în cea de început a episcopului Nicolae Popovici, s-a născut ideea construirii în centrul oraşului a unei noi catedrale.

Conform datelor publicate în revista Legea Românească la începutul anului 1927, în decembrie 1926 episcopul Popovici încheiase o înţelegere cu primarul oraşului, Gheorghe Tulbure, pentru ridicarea ei în zona delimitată de Parcul Traian, Palatul de Justiţie, Prefectură şi clădirea Secheni. Practic, clădirile aflate azi pe strada Republicii la numerele 11 şi 13 (Casa Bartsch şi fosta Casă Naţională), precum şi actualul sediu al muzeului Ady Endre urmau să fie demolate pentru a face loc noii catedrale.

Catedrala Ortodoxă Oradea, Piaţa Gojdu2016. Noua catedrală din Piaţa Gojdu

În 1928, proiectul noii catedrale a intrat în atenţia opiniei publice. "O catedrală ortodoxă la graniţa de Vest va fi simbolul aurului ortodoxiei româneşti", scria Noua Gazetă de Vest. În acest fel, continua articolul, "străinul venit pe aceste plaiuri va înţelege că ortodoxia reprezintă chiar etnicitatea românească şi va povesti peste mări şi ţări că la intrarea în Ţara Românească a văzut o catedrală splendidă".

Noua catedrală trebuia să fie una "a Soarelui", aşa cum cea existentă aparţinea Lunii. Izbucnirea celui de-al doilea război mondial şi, mai ales, cedarea Ardealului de Nord către Ungaria horthystă au oprit însă demersurile.

Cum în regimul comunist o astfel de tentativă nu putea fi nici măcar luată în discuţie, după 1990 s-a pus problema ridicării unei noi catedrale, dar pe un alt amplasament. Cel ales, central, dar foarte controversat, a fost în Centrul Civic, actuala Piaţă Emanuil Gojdu.

Pe amplasament se afla în acei ani Monumentul Independenţei. Construirea noii catedrale episcopale "Învierea Domnului", proiectată în stil bizantin, a început în 1994 şi încă nu este încheiată, rămânând de finalizat pictura interioară.