1983. Casa uteciştilor

Una dintre cele mai interesante construcţii ridicate în Oradea în perioada comunistă se află în cartierul Ioşia-Nord, în spatele Arenei Antonio Alexe. Având subsol, parter şi etaj, iar faţada decorată cu basoreliefuri reprezentând tineri în veşminte lungi dansând, clădirea a fost între ultimele apărute în cartier, la începutul anilor ’80.

Inaugurarea a avut loc în 3 decembrie 1983 sub denumirea de Casa de cultură a ştiinţei şi tehnicii pentru tineret, fiind destinată în special activităţilor organizaţiilor Uniunii Tineretului Comunist. Sala de spectacole cu 400 de locuri era gazda concertelor şi a reprezentaţiilor teatrale, precum şi a ediţiilor anuale ale Festivalului Naţional Cântarea României. Existau şi spaţii expoziţionale, unde erau etalate îndeosebi lucrări de artă plastică, precum şi săli destinate cercurilor ştiinţifice, tehnice şi artistice.

Totodată, în partea dinspre strada Cazaban funcţiona un hotel cu 22 de camere cu restaurant şi o agenţie a Biroului Turistic pentru Tineret. Destinaţia clădirii a rămas în mare parte neschimbată în ultimii 40 de ani, activităţile modificându-se după vremuri.

2020. Noi funcţii

Din anul 2000, Casa Tineretului s-a aflat în administrarea Fundaţiei Române pentru Tineret Bihor, în incinta sa având loc atât evenimente culturale, cât şi cursuri şi spectacole de dans, spectacole de Crăciun şi Revelion, baluri şi majorate. Felurite concerte şi expoziţii, târguri şi activităţi culturale ale elevilor şi studenţilor se desfăşoară şi în prezent, însă hotelul nu mai funcţionează de câţiva ani. În 2010, Primăria Oradea a cerut în instanţă trecerea clădirii în proprietatea sa, pe-atunci în ideea înfiinţării unei Case de cultură a studenţilor.

Şase ani mai târziu, după executarea silită a FRT Bihor, Primăria a cumpărat hotelul cu intenţia renovării şi a transformării într-unul de protocol. În 2020, a fost stabilită viitoarea destinaţie definitivă a clădirii: centru de cercetare, dezvoltare şi inovare în geotermalism. Pentru înfiinţarea sa, Municipiul Oradea a devenit membru fondator al Asociaţiei ClusTherm Transylvania, beneficiarii serviciilor urmând a fi administraţii locale şi judeţene, universităţi şi companii din domeniul medical şi farmaceutic.

Clădirea Casei Tineretului ar urma să fie renovată complet, proiectul aflându-se în faza realizării documentaţiei de urbanism.