1921. Un episcop pentru ortodocşi
Arădean, născut în 1852, Roman Ciorogariu a fost primul episcop ortodox al Oradiei după Marea Unire. Istoricii socotesc perioada sa drept una fastă, cu numeroase realizări, mai ales că vorbim de primul şi cel mai greu deceniu interbelic. O episcopie ortodoxă la Oradea era un vis nesperat, iar un episcop ortodox era genul de lider spiritual de care localnicii nu mai avuseseră parte de două secole.
Ciorogariu a fost hirotonit în 26 martie 1921, iar activitatea sa s-a împletit cu cea a asociaţiilor româneşti locale, desfăşurându-se pe mai multe planuri, în mod deosebit pentru educarea şi promovarea culturii româneşti. Educaţional, meritul său a constat în înfiinţarea Academiei Teologice Ortodoxe orădene în 1923. Oraşul avea până atunci doar o academie teologică romano-catolică şi una greco-catolică, iar din acel moment putem vorbi de pregătirea preoţilor ortodocşi în Oradea.
Episcopul a militat la prim-ministrul I. C. Brătianu ca academia să beneficieze de un local propriu, la început funcţionând în clădirea Academiei de Drept. Zece ani mai târziu, revista Legea Românească, înfiinţată tot de Ciorogariu, scria că Academia era "un altar al patriotismului românesc şi creştinesc".
2016. Memoria unui mare român
Pentru publicarea regulată a revistei Legea Românească a fost înfiinţată, în anul 1925, Tipografia Diecezană. Aici au fost tipărite numeroase cărţi şi reviste, inclusiv cele ale asociaţiilor locale precum Casa Naţională a Românilor din Bihor sau publicaţia Gazeta de Vest.
În direcţia acţiunilor caritabile, episcopul Ciorogariu a înfiinţat un Fond pentru ajutorarea văduvelor şi a orfanilor de preoţi din Eparhie, participând prin efort personal şi sprijin financiar pentru ridicarea unor biserici şi obţinerea pentru Episcopie a Palatului Rimanoczy din centrul urbei.
Din 1931, acesta a devenit sediul principal, unde funcţionează şi astăzi. Pentru meritele sale, Ciorogariu a fost distins de regele Ferdinand I: a fost membru de onoare al Academiei Române şi ofiţer al Academiei Franceze. Actualmente, strada pe care se află Episcopia îi poartă numele, la fel şi liceul ortodox din oraş. Memoriile lui Ciorogariu sunt păstrate în bibliotecile orădene sub titlul "Zile trăite" şi reprezintă o sursă importantă de informaţii privind anul 1919 şi însemnătatea sa pentru Oradea şi Bihor. Chipul său este prezent în interiorul Bisericii Adormirea Maicii Domnului.