1906. Politician, economist, filantrop

O figură importantă a vieţii bihorene de secol XIX este Partenie Cosma. Născut la Beiuş, a studiat Dreptul la Budapesta, intrând apoi în cancelaria lui Emanuil Gojdu. A fost deputat în Parlamentul maghiar, timp în care a sancţionat prevederea Legii Electorale de stabilire a unui cens mult mai mare locuitorilor din Transilvania, majoritari români, decât celor din Ungaria. La fel, acesta a criticat Legea Învăţământului, prin care predarea în limba maghiară devenea obligatorie pentru toate şcolile.

Activitatea sa economică a fost la fel de importantă: a făcut parte din conducerea Băncii Albina, bancă românească cu sediul în Sibiu şi filială la Oradea, creând acolo un fond cultural ce i-a purtat numele.

Deschis pentru finanţarea educaţiei şi culturii românilor din Ardeal, Partenie Cosma a fondat, în 1906, Asociaţia Bancară "Solidaritatea", iar mai apoi devenea membru în reprezentanţa Fundaţiunii Gojdu, ocupată şi ea cu sprijinirea financiară a tinerilor studioşi. Prin acestea, un număr mare de elevi şi studenţi români au primit ajutor bănesc şi în natură pentru a-şi continua studiile. În ultimii săi ani de viaţă, Partenie Cosma a fost senator de Beiuş în Parlamentul României Mari.

2015. Au rămas o stradă şi o şcoală

Numele lui Partenie Cosma se menţine în viaţa orădenilor de azi printr-o instituţie şcolară ce-i poartă numele. Învăţământul cu profil economic din Oradea are însă rădăcini în perioada interbelică, odată cu deschiderea Şcolii Superioare de Comerţ, în 1927. Şcoala a primit apoi numele lui Partenie Cosma, dar a fost închisă după cedarea Ardealului de Nord, inclusiv a Oradiei, către Ungaria horthystă, în 1940. După război, şcoala s-a reînfiinţat, funcţionând ca liceu şi grup şcolar economic, căpătând denumirea actuală, de Colegiu Economic "Partenie Cosma", în anul 2001. Instituţia a funcţionat în mai multe locaţii, între care Calea Clujului sau pe fosta stradă Orşovei, acum Partenie Cosma. În urma revendicării, de către Episcopia Romano-Catolică, a vechii clădiri a Institutului Sf. Vicenţiu, în care funcţiona Colegiul, acesta s-a mutat într-o clădire nouă, pe strada Armatei Române. Conform unui proiect elaborat în anul 2007, aici se construieşte acum un campus şcolar în valoare de 46 milioane lei, din care 36 milioane din fonduri europene. Clădirile vor fi finalizate în prima parte a anului 2016, constituind unul dintre cele mai moderne campusuri şcolare din ţară.