1961. Primul "turn"

După jumătatea anilor ’50, în Oradea au început să apară blocurile de locuinţe muncitoreşti. Şantiere s-au deschis în mai multe zone din oraş, dar primul complex de locuinţe ridicate în sistemul sovietic al cvartalului a fost cel din latura vestică a Parcului 23 August, azi Piaţa 1 Decembrie.

Pe terenul ocupat până atunci de câteva şoproane şi de comercianţi care-şi vindeau produsele în fosta piaţă a fost ridicat un ansamblu de 529 apartamente, concepute pentru 2.200 locatari.

Proiectul a fost prezentat publicului în 1960, în revista Arhitectura, şi dezvăluia şi primul bloc turn din Oradea. Amplasat pe colţul cel mai vizibil al cvartalului, azi chiar lângă liniile de tramvai, blocul conceput iniţial cu 11 etaje, reduse ulterior la 8, era menit să "contrabalanseze" ansamblul. Clădirea a fost gata la sfârşitul anului 1961, fiind ultima finalizată în cvartal.

"Nu găsesc cuvinte de mulţumire pentru fericirea pe care o simţim toată familia având asemenea condiţii de viaţă", declara unul dintre locatari ziarului Crişana, lăudând "căldura plăcută" din camere, bucătăria spaţioasă şi baia dotată cu "instalaţii sanitare moderne din material plastic alb".

2015. Revitalizarea blocurilor comuniste

În anii ‘60, cele mai importante ansambluri de blocuri construite în Oradea au fost cele din Zona de Vest (azi Rogerius), Dimitrie Cantemir, lângă Peţa, Piaţa Bucureşti, Str. Decebal ("blocurile grecilor") şi Splaiul Crişanei. Blocul turn de lângă actualul Parc 1 Decembrie a primit un "frate geamăn" în 1963, lângă Podul Dacia.

Deşi în Oradea nu exista atunci tendinţa construirii de clădiri de locuinţe înalte, au mai fost ridicate "turnuri" în anii următori şi în zona străzii Aluminei, pe Transilvaniei şi 6 Martie (azi Bulevardul Dacia), precum şi pe Splaiul Crişanei, la care se adaugă cel din faţa Gării.

Starea fizică a acestora a început să se deterioreze, aşa că în prezent sunt vizate de programul de reabilitare termică şi de refacere a faţadelor.

Primăria Oradea a derulat în anii 2014-2015 un program cu finanţare europeană, prin care au fost reabilitate 45 blocuri. Între ele, inclusiv blocul turn de lângă Parcul 1 Decembrie, refăcut conform unui model cromatic şi estetic general. De asemenea, eficienţa energetică a acestor blocuri creşte prin placarea faţadei cu material termoizolant, schimbarea ferestrelor şi izolarea planşeelor.