1971. Anul muzeelor

Muzeul Militar orădean funcţionează în clădirea din Calea Armatei Române 24/A, construită în 1895 în stil secession vienez.

Cu parter şi un etaj, incluzând spaţii generoase, inclusiv o sală de bal, aceasta a fost folosită de armata austro-ungară pentru birouri şi diverse spectacole, militarii neavând posibilitatea de a participa la activităţi culturale în oraş.

În perioada interbelică, precum şi în primele două decenii după al Doilea Război Mondial, imobilul a continuat să deservească unităţile militare din vecinătate.

Aici s-a deschis, pe 26 decembrie 1971, punctul muzeistic militar, inaugurarea fiind iniţial prevăzută de Ziua Armatei, pe 25 octombrie. Era anul în care se inaugurase şi noul sediu din Palatul Baroc al Muzeului Ţării Crişurilor.

Accentul muzeului cădea pe "faptele de vitejie ale ostaşilor" Diviziei 11 Infanterie, expoziţiile vizând războiul de independenţă din 1877, precum şi cele două războaie mondiale.

În timpul ceremoniei de deschidere au luat cuvântul, între oficialităţi, veterani precum colonelul în rezervă Nicolae Pătrăşcoiu (Primul Război Mondial), colonelul Petre Oprea şi general maior Gheorghe Sava, ambii participanţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

2021. Capsulă a timpului

Muzeul a funcţionat în formula iniţială până în 1987, când a fost închis pentru a fi modernizat şi reamenajat, ca să corespundă cerinţelor ideologice ale vremii.  Abia în 1992 a fost redeschis, fiind inclus în reţeaua muzeelor militare din România, sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale.

Instituţia este şi azi un reper în reţeaua locală a muzeelor, filială a Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I" şi singurul muzeu militar din Transilvania deschis în mod constant publicului.

Patrimoniul este alcătuit din obiecte de istorie militară, de la săbii, pistoale, puşti şi alte arme, uniforme şi medalii, până la diverse documente şi fotografii, multe obiecte fiind donate de veterani ai Diviziei 11 Infanterie (fosta Divizie 11 Mecanizată din Oradea) şi de familiile lor, ori aduse din colecţiile principale ale Muzeului Militar Naţional din Bucureşti.

De asemenea, muzeul prezintă vestigii arheologice din judeţul Bihor, iar pe coridorul principal de pe etajul I se găseşte o frescă realizată de pictorul Horia Ghelu, reprezentând istoria militară a românilor.

Lângă intrarea principală se află patru tunuri: unul german, unul românesc şi două sovietice, restaurate.