1967. Din grădini, cartier
Splaiul Crişanei, un mic cartier de pe malul stâng al Crişului Repede, care face legătura între bulevardul Decebal şi cartierul Ioşia-Nord, a fost construit în a doua jumătate a anilor 1960. Înainte, locul a fost liber de construcţii, aici fiind probabil grădini.
Terenul se învecina la nord cu albia neregularizată a Crişului, iar în sud cu târgurile de porci şi de vite de pe actualele străzi Brâncoveanu - Tudor Vladimirescu. În locul lor au fost parcelate locuri pentru case, iar către strada Decebal au fost construite mai multe blocuri pentru grecii din oraş, plus o şcoală.
Fiind însă nevoie de mai multe locuinţe noi pentru populaţia în creştere, autorităţile au profitat de terenul liber pentru a ridica aici alte blocuri. La început au fost construite trei micro-ansambluri formate dintr-un bloc turn şi altele două cu câte 4 etaje, în 1966-1967.
Zona a fost sistematizată prin crearea străzii Splaiul Crişanei şi a drumurilor interioare, cartierul fiind completat şi cu două licee industriale, aproape fiind platforma industrială Sinteza - Înfrăţirea. Totodată, malul Crişului a fost îndiguit şi s-a creat o alee de promenadă.
Ulterior, cartierul s-a extins spre Ioşia, până în 1970 ajungând până în colţul cu strada Oneştilor.
2023. Modernizări făcute şi încă necesare
Din punct de vedere urbanistic, cartierul este unul deschis, cu tronsoane de blocuri independente. El nu a avut la început spaţii comerciale şi servicii, excluzându-le pe cele educaţionale.
Câteva magazine au fost deschise după 1990 la parterul unor blocuri. Strada Splaiul Crişanei a fost modernizată în anul 2008, iar apoi au fost refăcute şi aleile dintre blocuri.
Cea mai vizibilă schimbare faţă de acum jumătate de veac este apariţia vegetaţiei, limitate la început la câţiva puieţi şi arbuşti. Tot în anii 2000 a fost modernizat digul, pe care s-a amenajat o pistă pentru biciclete.
În cartier se află azi mai multe instituţii de învăţământ: Creşa nr. 9 "Căsuţa din poieniţă", Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller" şi colegiile tehnice "Mihai Viteazul" şi Traian Vuia", ultimele două modernizate în anii trecuţi.
Liceul German încă aşteaptă reabilitarea completă, un proiect de renovare şi eficientizare energetică fiind pregătit pentru a intra în execuţie. Încă este loc de modernizări ale spaţiului public, cel dintre blocuri putând fi îmbunătăţit prin sădiri şi plantări, extinderea iluminatului public şi montarea de noi aparate de joacă pentru copii.