1927. Prin forţa apei

Alimentarea cu electricitate a Oradiei a început în anul 1903, când a fost dată în folosinţă Uzina Electrică, aflată pe actuala stradă Griviţei, în locul Pieţei Cetate de azi (foto).

În anii 1920, ea furniza curent electric atât oraşului, cât şi satului Seleuş şi băilor termale de lângă Sânmartin, reţeaua extinzându-se apoi în Ioşia şi Episcopia.

Printre marii consumatori se aflau tramvaiele, Uzina de apă şi fabricile, instituţiile publice şi populaţia, iar creşterea cererii de curent a născut mai multe propuneri privind sporirea capacităţii de producţie.

În 1927, episcopul greco-catolic de Oradea, Valeriu Traian Frenţiu, sugera construirea unei hidrocentrale pe moşia Episcopiei de pe Valea Iadului, aproape de Stâna de Vale, care să alimenteze atât sudul Bihorului, cât şi Oradea.

Studiile arătau că râul avea o cădere de 165 metri pe distanţa de 3 kilometri şi jumătate şi un debit suficient cât să asigure umplerea unui baraj şi acţionarea unei turbine.

Cu un baraj de 45 metri înălţime, hidrocentrala putea produce electricitate ieftină. Ideea a fost aplicată mai târziu, în 1973 fiind inaugurat Barajul Leşu, iar hidrocentrala în 1977. Până la Leşu, în Bihor au fost construite alte hidrocentrale, prima în Aştileu, în 1954. 

2024. Curent pe gaz

Uzina Electrică orădeană a trecut prin mai multe modernizări şi în continuare este alimentată şi de puterea apei. În prezent, sursa principală de energie electrică pentru Oradea este însă centrala electro-termică pe gaz (foto), construită de Primărie în anul 2015, pe amplasamentul Termoficare de pe Calea Borşului.

În paralel a rămas în funcţiune şi Grupul 1 al CET vechi, pentru care, în 2023, a fost lansată licitaţia pentru modernizare, noua unitate urmând să aibă o capacitate de 25 MW electrici.

În viitor, o altă sursă pentru producerea electricităţii ar putea fi centralele solare. În 2023, Primăria a organizat licitaţia pentru realizarea unui parc fotovoltaic pe strada Matei Corvin, proiectat cu 15.168 de panouri, dispuse în jurul haldei de deşeuri.

Un proiect similar, mai mic, a fost scos la licitaţie în ianuarie 2024 - o centrală fotovoltaică cu 1.480 de module montate peste parcarea de pe strada Traian Blajovici.

Cea dintâi investiţie a fost însă suspendată, deoarece contractul de finanţare a fost semnat în vară şi trebuia finalizat până la sfârşitul anului 2023, ceea ce era imposibil. Primăria are în plan să caute altă sursă de finanţare în noul exerciţiu bugetar european. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!