1984: Inaugurare cu fast

Cea mai mare unitate spitalicească din Bihor, Spitalul Judeţean, funcţionează în clădirea actuală de mai bine de 35 de ani. Ideea ridicării unui nou spital a apărut în anii ’70, iar amplasamentul a fost ales pentru că era liniştit şi înconjurat de verdeaţă. Pe-atunci, în zonă nu exista niciun bloc, ci doar case cu curţi mari.

Construcţia efectivă, realizată de brigada 12 a Trustului de Construcţii, a durat mai mulţi ani, în principal din cauza terenului care a necesitat consolidare îndelungată.

Construită pe o reţea de piloni foraţi în pământ, clădirea ridicată la structură în 1981 a fost dată în folosinţă abia în 1984, de Ziua Naţională (23 August). Spitalul avea 700 de paturi, farmacie, secţii de traumatologie, chirurgie, trei niveluri de interne, cabinete de consultaţii, laboratoare.

Corpul principal are 8 etaje, iar clădirea secundară, policlinica cu ambulatoriu, 4 etaje. Inaugurarea s-a făcut în prezenţa "greilor" locali ai timpului, între care prim-secretarul judeţului, Laurean Tulai, şi primarul Oradiei, Alecu Paraschiv. În 1986, în faţa spitalului au fost construite 192 de apartamente pentru medici, în blocuri cu 3-4 etaje.

2020. Renovare şi extindere

În timp, Spitalul Judeţean a trecut prin diferite modernizări şi înlocuiri a aparaturii şi dotărilor. În 2010, Primăria Oradea a preluat managementul spitalului de la Consiliul Judeţean, cu intenţia modernizării integrale, schimbare care a făcut ca unitatea să beneficieze de mai multe lucrări de anvergură şi proiecte pe fonduri europene pentru dotări.

Aşa s-a construit un heliport deasupra policlinicii, în 2015, iar acum se ridică o nouă clădire pentru Unitatea de Primiri Urgenţe. Cu acest prilej, UPU va dispune de un laborator de prelevare robotizat, cabinete şi un amfiteatru pentru activităţi didactice.

Dar până la finalizarea lucrărilor, medicii vor consulta pacienţii în nişte containere care sunt anume montate zilele acestea.

În 2020 este preconizată începerea lucrărilor de izolare exterioară a întregului spital şi de refacere a sistemului de încălzire. Astăzi, Spitalul Judeţean are, în Staţionarul I din clădirea principală, 535 de paturi, şi secţii precum Medicină Internă, Cardiologie, Neurologie, Gastroenterologie, Chirurgie Generală şi Plastică, Ortopedie, Urologie, Traumatologie, laboratoare, UPU. Staţionarul II de pe strada Pasteur are o secţie şi 25 de paturi, iar Staţionarul III - Maternitatea - 6 secţii şi 301 paturi.