1939. Majoritatea, în centru

La începutul anilor 1900, reţeaua orădeană de farmacii s-a extins rapid, pe măsură ce oraşul se dezvolta, iar ştiinţa farmaceutică progresa. Înainte de primul război mondial, Oradea avea 16 farmacii şi era al doilea oraş din Austro-Ungaria, după Budapesta, la numărul unor asemenea unităţi, conform unei lucrări semnate de Alexandru Pop în revista "Crisia".

Ele erau atât locuri în care se vindeau medicamente produse industrial, tot mai multe, cât şi în care se produceau diferite medicaţii "de casă", în laboratoarele din dotare. Farmacii precum Vulturul de Aur, Coroana şi Rodia erau puncte importante în urbe, iar farmaciştii făceau parte din elita locală, fiind oameni bine pregătiţi şi respectaţi printre localnici. În perioada interbelică, creşterea populaţiei a determinat şi creşterea numărului de farmacii, sprijinite de Sindicatul Camerei Farmaciştilor din Bihor, înfiinţat în 1921.

În 1933, în oraş erau 20 de farmacii, concentrate îndeosebi în zona centrală, pe Corso, în actualele pieţe Unirii şi Ferdinand, în zona străzilor Primăriei şi Tudor Vladimirescu de azi. Cartierul Velenţa avea o singură farmacie, iar în Ioşia şi Dorobanţilor nu exista niciuna. 

Farmacie muzeu

2023. Reţea extinsă şi farmacii-muzeu

În perioada interbelică au apărut farmacii noi precum Minerva, în Piaţa Unirii, Sabina pe actuala Alee Emanuil Gojdu şi Crucea Roşie lângă Parcul 1 Decembrie de azi. În perioada comunistă, toate farmaciile din Bihor au fost naţionalizate, nu au mai avut denumiri, ci au fost numerotate, reapariţia farmaciilor private fiind posibilă doar după 1990.

Treptat, numărul lor a tot crescut, astfel încât în anul 2000, în Oradea existau deja 149 de farmacii. În 2021, numărul farmaciilor a scăzut la 137, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Farmaciile nu mai prepară medicamente decât arareori şi în cantităţi mici, şi au un aspect simplu şi modern, în comparaţie cu imaginea spectaculoasă a unora din anii 1900, pline de vase decorate şi ustensile specifice.

Aspectul farmaciilor de epocă s-a păstrat numai în muzee. În mai 2019, în localul fostei farmacii Rodia de pe strada Republicii a fost deschis un muzeu al farmaciei, iar în septembrie 2022, în cadrul expoziţiei de bază a Muzeului Ţării Crişurilor, a fost amenajată o oficină farmaceutică de epocă. Ele conţin mobilier specific, vase, instrumente de laborator şi măsurat, mojare, pive şi alte obiecte deosebite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!