1979. Bucurii pentru mici şi mari

În anii comunismului, luna decembrie era a "sărbătorilor de iarnă", dar şi "luna cadourilor". De Crăciun nu era sărbătoare oficială, nefiind zi liberă şi nici pomenit în vreo publicaţie, chiar dacă îl sărbătorea fiecare familie. La început de decembrie, magazinele erau decorate cu motive specifice perioadei: ghirlande, fulgi de nea şi tradiţionalul "pom de iarnă" împodobit.

În magazinele mari, copiii erau aşteptaţi de Moş Gerilă. Oradea anului 1979 a avut chiar o ofertă comercială îmbogăţită, prin deschiderea magazinului universal Crişul. În cele 50 de raioane se găseau oferte pentru toate vârstele şi preferinţele. În luna decembrie, copiii se puteau bucura de sucuri şi dulciuri la un "Beby-Bar" amplasat la primul etaj, unde puteau fi găsite, de asemenea, confecţii, încălţăminte, cărucioare, triciclete şi biciclete.

Complexul comercial Mercur, inaugurat doi ani mai târziu pe strada Republicii, îşi aştepta clienţii cu bijuterii, electronice, sticlărie şi porţelanuri, "cadouri ideale". Alte două centre comerciale erau Perla şi Tineretului, din cartierul Rogerius, unde se vindeau articole sportive, mobilier, porţelanuri, iar unităţile Romarta aveau îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru toate vârstele.

2016. Shopping de Crăciun la mall

În Bihor, cooperativele şi magazinele orăşeneşti şi comunale pregăteau pentru luna decembrie stocuri de băuturi şi cadouri pentru toată familia, iar restaurantele se aprovizionau pentru cei ce doreau să-şi petreacă festiv Revelionul. La unităţile Cooperaţiei de Consum se găseau cărţi şi jucării pentru copii, iar Trustul de Alimentaţie Publică pregătea cozonaci la comandă.

Alte magazine îşi ademeneau clienţii cu parfumuri şi… maşini de spălat. În timp ce unele din aceste spaţii comerciale s-au menţinut şi modernizat, altele au dispărut, iar "catedralele" comerţului modern, mall-urile şi hypermarketurile, au ajuns să domine o piaţă infinit mai diversificată. În prezent, cadourile de Crăciun se aleg din mii de sortimente, atât pentru copii, cât şi pentru cei mari, concurenţa evidenţiindu-se în ofertele prezentate de către fiecare comerciant.

Deşi alergătura pentru daruri şi pentru pregătirea mesei încep în primele zile ale lunii decembrie, articolele de Crăciun şi de Revelion sunt puse pe rafturi cu mult timp înainte. În toate mall-urile, desigur decorate festiv, unele dotate chiar cu patinoare, Moş Crăciun este la datorie, pregătit să asculte dorinţele celor mici. În plus, restaurantele pregătesc mese cu adevărat speciale pentru Anul Nou, iar cluburile sunt mereu arhipline.