1980. Reclamaţii din Pasajul Vulturul Negru

Construit în începutul anilor 1900 ca o galerie comercială similară celei din Milano, Pasajul Vulturul Negru a rămas, timp de decenii, un ansamblu cu funcţiuni comerciale.

În anii ‘70-‘80, aici se găseau mai multe magazine, de produse alimentare, confecţii, mobilă, porţelan, tutungerie, consignaţie, cofetărie. Deşi mulţi orădeni frecventau locul, presa locală arăta că el nu era întreţinut bine.

În jurul anului 1980, Palatul Vulturul Negru şi pasajul au fost renovate, dar aspectul general rămânea unul "îndoielnic din punct de vedere al curăţeniei". Mai ales după amiaza, când se deschideau unităţile comerciale, pasajul era "presărat" cu hârtii şi ambalaje, legume şi fructe aruncate la întâmplare, precum şi alte resturi.

Unii angajaţi ai magazinelor aveau obiceiul de a scoate mărfurile în faţa vitrinelor, pentru a le depozita temporar sau pentru a le vinde direct în pasaj. "Nu am văzut pe nimeni să pună mâna pe mătură şi să facă curăţenie", nota autorul unei semnalări în ziarul Crişana.

Acesta îşi dorea ca, prin atragerea atenţiei publicului prin presă, să se facă "ordine" în pasaj, mai ales că reprezenta şi atunci un punct de atracţie pentru turişti.

2022. Renovat, dar cam gol

Nu ştim ce efecte a avut, dacă a avut, semnalarea, dar este cert că aspectul general al pasajului s-a degradat în anii ’80-’90, timp în care activitatea comercială a scăzut.

La începutul anilor 2000 a avut loc o nouă restaurare, dar nu completă, iar locul magazinelor a fost luat, treptat, de baruri şi discoteci, în zona cupolei centrale mutându-se Federaţia Patronilor Bihor şi o agenţie bancară.

Între anii 2014 şi 2017, întreaga clădire, inclusiv pasajul, au fost reabilitate şi aduse mai aproape de starea iniţială, picturile fiind refăcute, iar vitrinele înlocuite. Dar atât în timpul şantierului, cât şi după, mai multe dintre vechile spaţii comerciale s-au închis, rămânând vacante.

Chiar dacă locul atrage trafic, o parte a vitrinelor sunt goale din cauza chiriilor ori a preţurilor de vânzare prea mari percepute pentru spaţiile comerciale. Astăzi, în pasaj funcţionează câteva cafenele şi restaurante, cel mai mare fiind deschis în anul 2021.

În plus, la intrarea dinspre strada Vasile Alecsandri se află Teatrul Arcadia, iar vizavi un magazin de suveniruri. În zona cupolei mai există sediul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!