1990. Zi liberă de Crăciun

În perioada 1945-1989, Crăciunul nu a fost sărbătorit în mod oficial în România. Totuşi, el a rămas un moment marcat în familie, un prilej cu care se pregăteau diverse bucate și se ofereau daruri. În contextul ideologiei comuniste, el a fost diluat în conceptul „sărbătorilor de iarnă”, în cadrul „lunii cadourilor”, prilej cu care era pregătit şi „pomul de iarnă”. Denumirea Crăciun era complet evitată, iar numele moșului a fost și el schimbat, în Moș Gerilă.

În 1990, după căderea regimului, sărbătorile de final de an au revenit la caracteristicile de dinainte. Luna decembrie a acelui an a fost, însă, marcată și de comemorarea unui an de la „Revoluție”. Pe 19 decembrie 1990, în Piața 1 Decembrie din Oradea a avut loc un miting la care au participat circa 2.000 de persoane. Adunarea s-a transformat în protest când manifestanții au scandat lozinci antiguvernamentale, mergând apoi într-un marș prin centru.

În acelaşi an, pentru prima dată în peste patru decenii, 25 decembrie a fost zi liberă. În ziarele locale au apărut, după mult timp, mesaje de „Sărbători fericite” din partea firmelor și a sindicatelor, colinde, dar și anunțuri privind programul magazinelor. De asemenea, zona centrală a fost decorată.

2018. Un târg dedicat Crăciunului

În Ajunul din anul 1990, Moș Crăciun a fost așteptat de copii și colindători pe platoul din fața Magazinului Crișul, de unde a parcurs strada Republicii, pentru a ajunge în „Orăşelul copiilor” amenajat în Parcul Bălcescu. Gătit special, parcul a găzduit trei zile de concerte de colinde, darurile pentru copii fiind asigurate din sponsorizările firmelor.

Tot cu ocazia Crăciunului din 1990, la Cinematograful Libertatea a fost proiectat filmul artistic „Isus”, iar Muzeul Țării Crișurilor a găzduit o expoziție de port popular din județul Gorj. Spectacole dedicate sărbătorilor au fost organizate la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar elevii au colindat instituțiile publice și au organizat serbări școlare. 

28 de ani mai târziu, sărbătoarea este așteptată de orădeni în Piața Unirii, în cadrul Târgului de Crăciun. El cuprinde standuri cu decorații și alimente, patinoar, dar și concerte live de colinde și muzică ușoară cu artiști consacrați. Pe fațadele clădirilor din jur sunt proiectate imagini hibernale, întreaga piață fiind împodobită cu lumini colorate și figurine. Aflat la cea de-a patra ediție, târgul a devenit unul cu tradiție, reușind să atragă nu numai localnici, dar și numeroși turiști.