1950. Întreceri patriotice şi manifestări populare

Pe 23 august 1944, România a ieşit din războiul hitlerist şi s-a aliat americanilor şi sovieticilor. Şase ani mai târziu, acest moment semnificativ pentru începutul procesului de colonizare a României a devenit Zi Naţională. 23 August a fost sărbătorit în toată ţara după un anumit tipar.

În Oradea lui 1950, conform datelor aflate în Arhive, 23.200 de muncitori erau angrenaţi în întrecerea socialistă, în scopul îndeplinirii planului de stat pe luna august până la acea dată. Nu peste tot s-a putut atinge această ţintă, în multe unităţi producţia ajungând doar la 70-75% din plan.

La unele întreprinderi aveau loc aşa-zisele "schimburi de onoare", iar unii muncitori şi-ar fi depăşit norma chiar şi de patru ori. În toate fabricile şi instituţiile, între 15 şi 23 august erau organizate adunări festive, de prezentare a semnificaţiei (evident, trunchiate)  momentului şi de preamărire a conducătorilor politici.

Conform documentelor, la aceste adunări ar fi participat circa 18.000 de persoane. Tot în unităţile economice exista obiceiul organizării de întreceri între gazetele de perete, câştigătoare fiind fabricile Victoria şi Bihoreana Plastică.

2016. O zi ca oricare alta

În dimineaţa de 23 august 1950, la monumentele sovietice din oraş au fost organizate ceremonii militare şi depuneri de coroane de flori. Tradiţionalul miting a fost ţinut în Piaţa Mareşal Malinovski (astăzi Piaţa Unirii), cu participarea oficialităţilor locale, a soldaţilor cantonaţi la unitatea militară din oraş şi a 35-40.000 de muncitori.

Acestora din urmă li se distribuiseră, din depozitele întreprinderilor, lozinci, drapele şi tablouri, majoritatea întruchipându-i pe Marx, Engels, Lenin şi Stalin. După desfăşurarea manifestaţiei, cei ce nu lucrau participau la "masa tovărăşească" şi la întrecerile sportive desfăşurate în Parcul Muncitoresc (astăzi I.C. Brătianu), respectiv pe Stadionul Tineretului.

Totuşi, autorităţile locale se arătaseră nemulţumite de "slaba agitaţie" din timpul mitingului ori de folosirea prea multor drapele roşii. Analog s-au desfăşurat manifestările de Ziua Naţională până în anul 1989, în aceleaşi locaţii, în ultimul an al regimului parada mutându-se în Centrul Civic.

După căderea comunismului, semnificaţia zilei s-a diluat, nemafiind susţinută politic, iar ziua naţională a fost mutată pe 1 Decembrie.