1967. Haina de primăvară

Încheierea iernii, creşterea zilei şi a temperaturii era prilej, acum mai bine de 50 de ani, pentru organizarea, de către autorităţi, a "lunii curăţeniei". În aprilie 1967, de pildă, ziarul Crişana prezenta stadiul lucrărilor la care participau lucrătorii din salubritate, muncitori şi alţi oameni, în cadrul "muncii patriotice".

În mai multe cartiere se trecuse, în prima săptămână, la măturarea trotuarelor, curăţarea caselor, plantarea arborilor ornamentali, amenajarea spaţiilor verzi. Mai toate parcurile erau măturate şi pregătite pentru plantarea florilor, iar între noile blocuri din Rogerius era transportat pământul rezultat din excavări. Clădirea gării centrale era măturată, iar tramvaiele, care întorceau pe atunci în faţa sa, erau spălate.

Totuşi "raidul" ziarului arăta şi lipsa spiritului civic pe alocuri. Pe strada Simion Bărnuţiu existau movile de gunoi şi bălegar, iar pe arterele centrale mai multe magazine şi depozite îşi lăsau marfa pe trotuare. În Piaţa Ţăranilor, rondurile de flori nou plantate erau distruse de viţeii, purceii şi gâştele localnicilor, iar pe lângă multe blocuri noi încă tronau grămezi de moloz, iar peluzele erau distruse de copiii care jucau fotbal şi de camioanele şantierelor vecine.

2022. Obiceiul continuă

An de an, curăţenia de primăvară este reluată şi azi în Oradea, în lunile martie-aprilie. Campania este realizată prin operatorul de salubritate RER Vest şi vizează spaţiile verzi, scuarurile şi aliniamentele stradale.

Ea se împarte pe mai multe săptămâni, pe zone, începând din cartierele aflate în partea vestică, Episcopia, Oncea, Rogerius, Olosig, Ioşia, continuând cu cele centrale, urmate de cele din sud (Cantemir, Nufărul) şi din est (Clujului, Eminescu, Tineretului), la rândul lor împărţite în subzone.

În toate acestea se efectuează lucrări specifice de sezon, precum strângerea deşeurilor de pe spaţiile verzi, terenurile de sport şi locurile de joacă, greblatul frunzelor şi crengilor, măturatul aleilor şi golirea coşurilor de gunoi. Totodată, prin asociaţiile de proprietari şi persoanele fizice, se curăţă aleile, spaţiile verzi şi parcările dintre blocuri, precum şi spaţiul public din faţa caselor.

În paralel, Primăria şi RER Vest derulează şi o campanie de colectare din gospodăriile orădenilor a deşeurilor voluminoase şi periculoase, de la aparatură electrocasnică uzată, mobilier şi saltele, până la ambalaje de substanţe chimice şi pentru amenajări interioare ori baterii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!