1957. Prin muncă patriotică

Odinioară numită Piaţa Veneţia, cunoscută şi ca Templom Tér, zona publică din vecinătatea Căii Clujului şi din faţa bisericii romano-catolice Neprihănita Zămislire a trecut prin puţine modernizări, deşi poate fi considerată un centru de cartier.

În anii 1950, mai multe străzi şi pieţe principale au fost amenajate prin munca voluntară a angajaţilor unor întreprinderi şi instituţii din oraş. Actuala Piaţă Tineretului, numită atunci Szacsvay, a primit un aspect împrospătat în vara lui 1957. Conform presei de atunci, iniţiativa ar fi venit din partea unei locatare, Elisabeta Herscovici, dusă mai departe apoi de organizaţia Partidului Muncitoresc Român a străzii.

Lucrările au fost făcute cu materiale şi braţe de muncă provenite din întreprinderile locale Bernath Andrei, Azbociment, Bihorul şi Victoria, ajutor venind şi din partea localnicilor, care transportau cărămizi şi nisip. Zona a fost înconjurată cu stâlpi proveniţi din tăierea unor vechi şine de tramvai, au fost plantate ronduri de flori şi au fost amplasate bănci de odihnă şi căluşei, locul având să fie destinat atât copiilor, cât şi adulţilor. Lucrările, făcute "cu drag", aveau să fie finalizate de Ziua Naţională, pe 23 august.

2021. Prin bugetare participativă

Piaţa Tineretului a trecut printr-o nouă reamenajare în primăvara şi vara lui 2021, tot ca urmare a unei propuneri din partea locuitorilor. Acceptat în cadrul primei sesiuni de bugetare participativă, în anul 2018, proiectul în valoare de 2,5 milioane lei a presupus refacerea tuturor trotuarelor şi a aleilor, amenajarea a două parcări, una cu 19 locuri şi alta cu 10 locuri şi a unei noi zone verzi în locul staţiei de autobuz.

În zona adiacentă bisericii, zona verde a fost amenajată cu arbori, arbuşti şi gard viu, numărul copacilor existenţi fiind astfel suplimentat. Totodată, în faţa bisericii a fost propusă plantarea unui arbore conifer, care să poată fi împodobit cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Vechii stâlpi ce înconjurau piaţeta au fost scoşi şi a fost montat mobilier urban nou, constând în bănci de odihnă, mese cu bănci, coşuri de gunoi şi un aparat de fitness.

Zona este destinată şi azi copiilor, existând un spaţiu de joacă. În total, zona verde din Piaţa Tineretului adună 2.862 mp, iar spaţiul de recreere are 342 mp. În prezent, zona este mai gălăgioasă datorită traficului auto crescut, însă acum nu mai este deservită de tramvai, cum era în anii ’50.