1973. Oradea, staţiune termală

Existența resurselor de apă termală în subsolul zonei Oradea a creat oportunități, între care înființarea Băilor Felix și a Băilor 1 Mai, dar a născut și idei îndrăznețe, precum transformarea unei părți a orașului în stațiune balneară. Ea a fost prezentată în presa locală în iunie 1973 de către arhitectul Carol Orban, președintele comisiei permanente pentru arhitectură și sistematizare a Oradiei.

Acesta pleca de la argumentul clinic al beneficiilor apei termale, pentru care cererea era în creştere. Arhitectul aprecia că după atingerea limitei de 12.000 de locuri, Băile nu mai puteau oferi servicii medicale și recreative de calitate, iar atenția autorităților trebuia să se îndrepte spre oraș.

Oradea putea dezvolta un profil balnear și turistic alături de cel industrial, Orban sugerând astfel alinierea la profilurile unor orașe occidentale. Investiții în infrastructura necesară - spații de cazare și tratament, amenajări turistice - ar fi costat cu o treime mai puțin decât în Felix, iar arealul propus pentru declararea ca stațiune ar fi fost de la vechiul ștrand până la Hotelul Dacia (foto), Dealul Ciuperca și șanțul Cetății.

2020. Idee relansată

Intenția declarării Oradiei stațiune turistică și termală a revenit după anul 2015, când referendumul pentru alipirea comunei Sânmartin, cu tot cu Băile Felix și 1 Mai, a fost invalidat. Demersurile au avut loc în 2019, astfel încât, în luna mai 2020 o parte a orașului, mai exact centrul istoric, de la Catedrala Romano-Catolică până la Universitate, și coridorul Crișului Repede a fost declarată, prin Hotărâre de Guvern, stațiune turistică de interes național.

În plus, în septembrie 2020, Primăria a depus la Ministerul Sănătății documentația necesară pentru ca 476,64 de hectare, adică un sfert din suprafața urbei, să primească statutul de stațiune balneară, principalul argument rămânând calitățile curative ale apei termale din zonă.

Dublul statut va ajuta municipalitatea și firmele să acceseze finanțări structurale europene și guvernamentale suplimentare, dedicate dezvoltării infrastructurii turistice. Între intențiile deja declarate se numără transformarea ștrandului Ioșia-Nord într-un centru SPA cu grădină termală și construirea unui pod pietonal peste Crișul Repede, lângă hotelul Double Tree by Hilton, la care se poate adăuga construirea de noi baze pentru tratament.