1915. Strada Arborele Verde

Strada Vasile Alecsandri a fost întotdeauna o zonă de interes a centrului Oradiei. Este una dintre cele mai vechi străzi ale "oraşului nou", iar la începutul secolului XX purta numele Zöldfa (Arborele Verde). Denumirea nu venea de la aspectul străzii, care de altfel nu avea niciun copac, ci de la hanul aflat la jumătatea sa, care avea camere unde se cazau drumeţii, iar la parter o cârciumă. Din faţa sa plecau zilnic două diligenţe către Băile Episcopeşti şi Băile Felix.

Strada era una comercială, pe ambele părţi găsindu-se câte un şir de magazine, în principal evreieşti, unele cu vitrine din lemn frumos decorate, unde se vindeau de la blănuri la porţelanuri. Carosabilul era pavat cu piatră, iar pe o latură se afla o linie ferată industrială electrificată ce venea dinspre Piaţa Mare (Parcul 1 Decembrie de azi) şi deservea magazinele, Fabrica de Ghete şi tipografia din apropiere.

După anul 1905, strada a început să se dezvolte, mai multe case fiind demolate şi înlocuite cu imobile cu minimum un etaj: Casa Munk, Casa Deutsch cu un magazin de sticlărie la parter, Casa Moskovits Adolf şi Fiii, Casa Roth. În perioada interbelică, strada s-a numit Nicolae Iorga, iar în 1940-1944 Hlatky Endre.

2020. Pietonala cu restaurante

Numele actual al străzii Vasile Alecsandri a fost atribuit, probabil, în 1945 şi s-a păstrat neschimbat. În perioada comunistă, artera a rămas una comercială, cu magazine de articole sportive, marochinărie, metalo-chimice, cosmetice, alimentare, un atelier de reparaţii electrocasnice, precum şi un magazin de articole pentru copii: Gulliver, la parterul Casei Deutsch.

În 1970 a fost construită Fabrica de Confecţii. În deceniile următoare clădirile au rămas destul de bine întreţinute, însă mai târziu, în anii 1990 şi 2000, majoritatea faţadelor s-au degradat. O singură clădire a mai fost construită de atunci: sediul Inspectoratului de Stat în Construcţii, în 2002. Acum nu mai mult de zece ani, strada era încă rutieră, iar printre puţinele magazine se aflau localuri, dar şi spaţii goale.

Pietonalizarea sa a fost făcută în 2017-2018, prin pavare cu piatră. Au fost plantaţi arbori, iar de o parte şi de alta a străzii au apărut noi localuri cu terase, magazine şi cofetării. Faţadele clădirilor au fost în mare parte reabilitate începând cu anul 2017, lucrările fiind încă în desfăşurare. Din toamnă, artera va fi legată de strada Independenţei, printr-o alee pietonală care se amenajează pe lângă fosta fabrică Oradinum.