1993. Piaţă vs. centru financiar

La sfârşitul anilor ’80, odată cu dezafectarea vechiului depou de tramvaie din centrul civic, pe locul acestuia s-a mutat Piaţa 23 August, cunoscută ca Piaţa Mare. Aceasta ocupa până atunci terenul delimitat de străzile Sucevei, Kogălniceanu şi Cantemir, soluţie ce era prezentată ca provizorie, întrucât planurile de sistematizare a oraşului vizau construirea unor blocuri de locuinţe pe respectivul amplasament.

Totuşi, piaţa a fost mutată abia la începutul anilor ’90, când edilii democraţi ai Oradiei au anunţat că vor să construiască acolo un centru financiar-bancar, dat fiind că vizavi deja fuseseră construite clădirile Finanţelor Publice şi sediul BCR.

În anul 1993 a fost organizat un concurs de idei, la care au participat opt arhitecţi. Presa locală a prezentat proiectul arhitectului Szabo Arnold, cunoscut pentru proiectul de sistematizare a Băilor Felix. Acesta cuprindea, pe lângă spaţiile financiar-bancare, comerciale şi pentru firme de asigurări, o sală de conferinţe, restaurant, parcare subterană şi un hotel cu 400 de locuri. Clădirile trebuiau desfăşurate pe toată suprafaţa de teren, iar în mijlocul lor urma să fie ridicat centrul de conferinţe.

2016. Concursuri fără succes

Deşi la concursul din 1993 se prezentaseră proiecte interesante, Primăria nu a desemnat niciun câştigător, în special pentru că nu găsea soluţii la gâtuirea circulaţiei auto. Concursul a fost reluat în 1994, dar tot fără rezultat, astfel că terenul a rămas liber încă un deceniu şi jumătate.

Devenită între timp o parcare improvizată, asfaltată pe jumătate, şi loc de vânzare a pepenilor, zona a revenit în atenţia municipalităţii în anii 2006-2007, când s-a organizat un alt concurs de proiecte. Nici atunci nu a fost desemnat un câştigător, pentru că soluţiile prezentate nu erau în ton cu dorinţa Primăriei de a moderniza intersecţia din faţa pieţei, fie prin amenajarea unui sens giratoriu, fie a unui pasaj subteran pentru tramvaie.

În cele din urmă, în anii 2008-2009 a fost construit complexul Oradea Plaza, cuprinzând atât spaţii comerciale, cât şi birouri. Proiectul iniţial era unul mult mai mare, gândit cu încă o clădire de birouri şi un hotel, însă prăbuşirea unui nivel al construcţiei în timpul lucrărilor, care a impus şi refacerea acestora, precum şi criza economică, au limitat proiectul. Actualmente, clădirea este ocupată în cea mai mare parte.