1950. Şahiştii oraşului, la rampă

Șahul de amatori s-a manifestat în Oradea în perioada interbelică, în special în cafenele, baruri și cluburile din centru. Profesionalizarea acestui sport a început, însă, abia după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În cartea dedicată istoriei sportului în Oradea, Demjén László arată că în 1945 mai mulți șahiști orădeni au luat inițiativa organizării de competiții profesioniste, iar perioada 1945-1970 a fost una dintre cele mai bune pentru șahul local.

În jurul anului 1950, în oraș se organizau tot mai multe întreceri pe echipe și individuale, șahul făcându-și loc în cluburile sportive ale unor întreprinderi precum Tipografia, Înfrățirea și Sinteza. Ele au ţinut concursuri anuale, iar în scurt timp s-a înființat un club de șah în incinta localului ARLUS.

Alte competiții s-au ţinut în Casa Armatei, în incinta ștrandului, mai târziu în Casa de Cultură a Sindicatelor. În anii ’50 aveau loc turnee anuale între echipe din Oradea, Cluj, Satu Mare și Arad, iar local s-a ţinut Cupa orașului Oradea. Atunci și-au început urcușul șahiști bihoreni cunoscuți, precum Mihai Suta, Traian Belea, Tiberiu Csarkó. Un alt orădean, Hartmann Francisc, a ajuns secretar general al Federației Române de Șah.

2020. Turneele, mutate pe internet

Competițiile de șah profesionist au continuat în oraș și după anii ’60, dar cu o intensitate mai scăzută. S-au remarcat mai mulți șahiști buni, printre care şi Karácsonyi László, al cărui nume l-a purtat un turneu ținut mai mulți ani după dispariția sa.

Atât șahul masculin, cât și cel feminin s-au dezvoltat, Makai Zsuzsa fiind una dintre șahistele care au făcut carieră, întâi la junioare, apoi la senioare, câștigând mai multe turnee în România și străinătate, inclusiv campionatul feminin de șah al Ungariei. Pasiunea pentru „jocul minții” s-a perpetuat în cadrul secțiilor și cluburilor recente, între care secția de șah a Clubului Sportiv Crișul, precum și prin Asociația Județeană de Șah Bihor, care organizează Cupa Cetății la această disciplină.

Cel mai nou, Șah Club Oradea, a fost înființat în mai 2020 de arbitrul internațional Fleisz János, împreună cu Dan Cezar Carțiș și maestrul FIDE Dan Raț. Clubul organizează turnee online regulate pentru șahiștii bihoreni, inclusiv memoriale Szábó István și Makai Zsuzsa. Există și o secție de șah în cadrul Clubului Sportiv al Universității Agora, iar copiii înscriși la International School of Oradea pot participa și ei la cursuri de șah.