1907. Piaţă în construcţie

O privire aruncată pe hărţile din secolul al XIX-lea scoate la iveală că actualul amplasament al Pieţei Regele Ferdinand I era o simplă întretăiere de străduţe. Zona făcuse parte din fosta localitate Olosig, alipită la Oraşul Nou, Subcetate şi Velenţa prin 1860.

Locul a primit statutul de piaţă publică imediat după momentul unificării urbei, reprezentând un cap de pod aflat în oglindă cu Piaţa Unirii. Din acest motiv, arhitecţii din perioada austro-ungară au căutat să conceptualizeze un spaţiu public potrivit activităţilor culturale şi recreative. În jurul anului 1895, singurele clădiri de dimensiuni mai mari din această zonă, prevăzute cu magazine şi restaurante, erau Palatul Levay şi Hotelul Rimanóczy, restul pieţei fiind alcătuit din case modeste, cu un singur nivel.

Începând din 1899, a demarat un program de construcţii menit să transforme simpla intersecţie într-o piaţă publică monumentală. Clădirea Teatrului a fost ridicată odată cu Palatul Bazar, urmând Hotelul Pannónia (fostul restaurant Transilvania), Palatul Sztarill (Astoria), Casa de Economii a Comitatului Bihor, Casa Poynar şi Casa Kolozsvary. În 1906 a fost dată în exploatare şi o linie de tramvai care străbătea piaţa şi care a constituit în epocă o atracţie în sine.

2016. Un viitor spaţiu pietonal

În perioada austro-ungară, actuala Piaţă Ferdinand purta numele Bémer, iar în cea interbelică Regina Maria. În anul 1921, în faţa Teatrului a fost amplasată statuia ce o reprezenta pe suverana României, înlăturată apoi şi înlocuită cu bustul scriitorului Szigligeti Ede. Piaţa era cunoscută atunci pentru cafenelele şi restaurantele cu bun gust, precum Pannónia sau Emke.

În perioada comunistă, în centrul Pieţei, redenumită Stalin şi apoi Republicii, a fost amplasat un obelisc dedicat Armatei Sovietice. Tramvaiul a dispărut din peisaj la sfârşitul anilor ´80, iar în 2012 locul ocupat de obelisc a fost luat de noua statuie a Reginei Maria. De-a lungul ultimelor decenii, o singură construcţie nouă a îmbogăţit peisajul - clădirea Modex cu cinematograful Transilvania, ambele ridicate la finele anilor ´60.

În prezent, piaţa îşi caută parcă strălucirea de odinioară, faptul că este mai mult o intersecţie decât o piaţă publică determinând autorităţile locale la regândirea spaţiului. Un proiect de pietonalizare a Pieţei a fost prezentat în anul 2012, prevăzând închiderea străzii Madach Imre şi realizarea unui spaţiu verde în jurul statuii Reginei Maria. În plus, lângă Palatul Bazar ar urma să fie amplasat un tramvai-restaurant.