1961. O nouă destinaţie de agrement
Grădina Zoologică orădeană a fost întotdeauna o atracţie. Puţin după încheierea anului şcolar, în iulie 1961, aceasta şi-a deschis în premieră porţile, pe o suprafaţă de 3,2 hectare, lângă Parcul Bălcescu.
Ziarele arătau că încă din primele ore s-a înregistrat un mare aflux de public, mai ales copiii fiind curioşi să vadă, pentru prima dată pe viu, diferite specii de animale şi păsări.
Parcul a fost amenajat prin contribuţia fabricilor din oraş, care au venit cu materiale şi forţă de muncă, în lucrări fiind angrenaţi şi membri ai Uniunii Tineretului Muncitoresc.
Spaţiul ambiental a fost amenajat prin plantarea a 14.000 de puieţi ornamentali şi forestieri. Între atracţiile vremii se numărau acvile, fazani aurii şi argintii, urşi bruni carpatini, mistreţi, cerbi, căprioare, jderi, lupi.
Pe lacul amenajat se găseau diferite alte specii, de la raţe şi gâşte sălbatice la pelicani, lebede, cormorani şi stârci cenuşii. În total, Grădina avea circa 350 de animale şi păsări, din 75 de specii.
Parcul a fost amenajat cu circuit de vizitare, mulţi copii, după cum se arăta într-un reportaj, cerând "încă o tură" după ce ajungeau iar la poartă.
2022. O varietate de specii
După mai bine de 60 de ani, parcul zoo funcţionează pe acelaşi amplasament, dar cu specii diversificate şi ocupanţi mai mulţi.
Investiţiile însă au fost puţine, aşa că aspectul general a rămas în mare parte acelaşi. Din cauza degradării condiţiilor, în anul 2007 grădina şi-a pierdut autorizaţia de mediu. În decembrie 2010, au început lucrările de renovare, iar toate animalele au fost vândute.
Cu acel prilej, grădina a fost extinsă, Primăria alocând 37.000 mp de teren în vecinătate. Redeschisă pe 1 iunie 2013, Zoo se întinde pe 7 hectare, cu 120 de specii de animale. În prezent, elementul vegetal este format din peste 40 de specii de arbori, din care o cincime sunt seculari.
Numărul animalelor şi păsărilor a crescut la 650, din peste 140 de specii, aflate în ţarcuri deschise, organizate pe zone, sau în acvarii, pentru păsări existând dotări specifice menite să le creeze ambientul obişnuit.
În ultimii ani, s-a vehiculat de mai multe ori ideea mutării grădinii în afara Oradiei, fiind identificat un posibil amplasament în pădurea din comuna Sânmartin. Deocamdată, însă, nu există un plan concret.